Cukkinis avokádós saláta
Több kutatócsoport vizsgálta az avokádó hatását és azt találták, hogy azon embereknél, akik az ebéd mellé elfogyasztottak egy fél avokádót is, csökkent az édesség utáni vágy és a hirtelen gyors megéhezés.
Erre jó magyarázat lehet, hogy a benne lévő telítetlen zsírsavak csökkentik az étel glikémiás indexét, ezáltal lassítják a felszívódást és tovább kitart az adott étel. Ezen kívül rengeteg jótékony tulajdonsága van még. Csökkenti az LDL koleszterin szintet, a bőrre is jó hatása van, főleg az ibolyán túli sugarakkal szemben hatékony, ezért napolajak összetevői közt is megtalálhatjuk, de házilag is használhatjuk megelőzésként és gyógyításra egyaránt. Nagyon magas a kalcium és magnézium tartalma is, melyek pótlása sportolás esetén szintén elengedhetetlen.
Hozzávalók:
- 2 db zsenge cukkini (kb. 25 dkg)
- 2 db nagyobb, kemény húsú paradicsom (kb. 25 dkg)
- 1 db érett avokádó
- 6-8 db fekete és ugyanennyi zöld olívabogyó
- 1 evőkanál kókuszolaj
- tengeri vagy Himalája só
- bors
Az öntethez:
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 1 evőkanál vörösborecet
- 1,5 evőkanál tökmagolaj
- 1/2 kávéskanál só
Elkészítés:
- A cukkiniket fél cm vastag karikákra vágjuk, mindkét oldalukat fűszerezzük (só, bors). Forró grillserpenyőben olajon mindkét oldalukat 2-3 perc alatt átsütjük.
- Közben a paradicsomokat forró vízbe dobjuk, így könnyen meghámozzuk, majd 1 cm-es kockákra vágjuk. Az olívabogyókat kimagozzuk és negyedeljük.
- Az öntet összetevőit lezárható tetejű üvegbe tegyük, majd jól rázzuk össze és a tálalásig tegyük hűtőbe.
- Egy nagy tálba váltakozva elhelyezzük az előkészített zöldségeket, olívabogyót, frissen tartó fóliával takarjuk be és tálalásig ezt is tartsuk hidegen.
- Tálalás előtt egy érett avokádó magját eltávolítjuk, a gyümölcshúst 1 cm-es kockákra vágjuk, hozzáadjuk a zöldséges keverékhez és meglocsoljuk az öntettel. Grillezett hús mellé kitűnő köret.
Jó étvágyat!
Silye Gabriella
BioTechUSA táplálkozási szakértő
Hozzászólás zárolva.