Édes, csípős báránycsülök lassan sütve, citromos, mákos tagliatellével
Ez aztán az izgalmas, szokatlan recept! Sajnos báránycsülökhöz ritkán jutunk hozzá, de ha esetleg mégis szert teszünk rá, ezzel az eljárással, amit Györgyi ír, biztosan nagyon finom lesz.
Hozzávalók:
bárány
fejenként 1 báránycsülök
1/2 üveg édes-fokhagymás chili szósz
6 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
4 ág friss rozmaring
só
bors
2 evőkanál olíva a sütéshez
1 dl víz
köret
1 csomag csilivel ízesített tagliatelle
2 citrom leve
2-3 evőkanál mák
2-3 evőkanál mákolaj
1 ág friss rozmaring ( aprítva)
só
bors
Elkészítés:
A báránycsülköket előző nap dörzsöljük be a friss rozmaringgal, majd kenjük be az édes csiliszósszal. Egy műanyag dobozkába helyezzük el a húsokat. Tegyük mellé a rozmaringágakat, a fokhagymákat, őröljünk rá borsot, majd 24 órára hagyjuk a hűtőben.
Másnap hevítsünk kevés olívaolajat, és a csülköket minden oldalról pirítsuk körbe, közben alaposan sózzuk és borsozzuk.
Az előpirított húsokat tegyük egy sütőtálba, borítsuk rá a serpenyőből a zsiradékot, majd adjuk hozzá a rozmaringágakat és fokhagymákat, dobjunk mellé babérleveleket. A bárány tetejét vékonyan kenjük át a csiliszósszal.
Öntsünk alá kevés vizet és szorosan alufóliázzuk le. A sütőt kapcsoljuk be, állítsuk a hőfokot 120 fokra, és 4,5 órát süssük a húst.
A végeredmény igazán omlós lesz, a hús magától leválik a csontról. A körethez a tésztát lobogó, sós vízben főzzük ki, de ne főzzük túl. Érdemes 1 perccel az elkészülte előtt leszűrni, mert a serpenyőben még hőt fog kapni.
Egy tapadásmentes serpenyőbe tegyünk 2-3 evőkanál mákot. Sűrűn kevergetve addig pirítsuk, amíg elkezdi kiengedni a mák az illatát.
Ekkor adjuk hozzá a mákolajat, az apróra vágott rozmaringot, és facsarjuk rá a citromlevet. Sózzuk, borsozzuk és azonnal tegyük rá a kifőtt tésztát. Forgassuk össze és már tálalható is. (érdemes főzőlevet félretenni és kevéssel felönteni a serpenyőben a tésztát).
https://www.eletforma.hu/kitchen-aid
Hozzászólás zárolva.