Egy klasszikus francia édesség
A franciák egyik klasszikus, elegáns és könnyed édessége a crème caramel. Valójában alig pár hozzávaló és némi gondos odafigyelés kell csak ahhoz, hogy otthon is elkészítsük.
25 deka cukor,
fél liter tej,
5 tojás
Elkészítése:
20 deka cukorból pici víz hozzáadásával karamellt készítünk, hőálló cserépformák aljába öntjük, s hagyjuk megdermedni. 5 egész tojást kikeverünk 5 deka cukorral, majd a forrásban lévő tejhez keverjük. A tojásos öntetet merőkanállal a karamellel bélelt tálkákba merjük, amelyeket gőzfürdőben (ld. keretes írásunkat) 30-40 percig 100 Celsius-fokon sütjük. Kihűlve a tálak oldalától éles késsel elválasztjuk a letapadt széleket, és gyors mozdulattal kiborítjuk a krémet. Tálaláskor cukorszirupban kandírozott narancshéjat teszünk a crème caramel köré, a tetejét friss mentalevéllel, virágokkal díszítjük.
Szokták variálni vaníliás cukorral, a tejet tejszínnel helyettesítik. Ez azonban az eredeti, egyszerű és klasszikus recept.
A recept a Chez Daniel francia étterem séfjétől származik.
Hozzászólás zárolva.