Facebook hozzászólás
653

Éva mézeskalácsa

Ahány ház, annyi mézeskalács recept. Lehet kemény, lehet puha, lehet írókázott vagy sima, díszítetlen. Mindegy is, egy a lényeg, hogy ha egy mód van rá, közösen készítsük szeretteinkkel, mert az a legjobb adventi móka.

Díszített mézeskalács, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók:
30 dkg vaj
30 dkg cukor
3 tojás
25 dkg méz
1 kg liszt
1 csomag mézeskalácsfűszer
1 kávéskanál reszelt narancshéj
3 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:
A mézet a fűszerkeverékkel elkeverve lábasban enyhén felmelegítjük, majd amikor levesszük a gázról, hozzáadjuk a vajat, s megvárjuk, míg a keverék kihűl.
Felverjük a tojást, és beleöntjük a cukrot. A liszt egy részét elkeverjük a szódabikarbónával, és a fűszeres-vajas mézzel. Ehhez a masszához hozzáadjuk a cukros tojást, és a maradék lisztet.

Enyhén összegyúrjuk, majd belecsomagoljuk egy zacskóba, és egy éjszakára (vagy ha reggel álltunk neki, akkor kb. 8 órára) a hűtőbe tesszük pihenni.

A hűtés után elővesszük az enyhén megkeményedett tésztát, és alaposan átgyúrjuk. A kéz melegétől meg fog ismét puhulni. Gyúrás után kinyújtjuk 5 mm vastagra (sütés közben kissé meg fog emelkedni), és kiszaggatjuk belőle a formákat. Ha dióval, mandulával, mogyoróval szeretnénk díszíteni, akkor azokat most nyomkodjuk bele.
Tespire pakolva betesszük a 180 fokos sütőbe, és aranybarnára sütjük. Kevés idő kell neki, figyeljünk oda rá, nehogy megégjen, vagy keményre száradjon!

Miután elkészültek a mézeskalácsok, kedvünk szerint díszíthetjük őket.

Cukormáz készítése:

1 tojás fehérjét fel kell verni, majd hozzáadni 15-20 dkg porcukrot. 15 dkg-n túl óvatosan kell hozzáadni a cukrot, nehogy túl kemény és sűrű legyen az anyag. Zacskóba, vagy cukrászformázóba beletöltjük, a zacskó csücskét kivágjuk, és már „rajzolhatunk” is kedvünkre.

Cím
A karácsony másik sztárja, már-már elmaradhatatlan kelléke a jóféle zserbó. Sok dióval, sok lekvárral, sok csokival a tetején. Mutatjuk, hogy készítsd!

https://www.eletforma.hu/kitchen-aid



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!