Éva mézeskalácsa
Ahány ház, annyi mézeskalács recept. Lehet kemény, lehet puha, lehet írókázott vagy sima, díszítetlen. Mindegy is, egy a lényeg, hogy ha egy mód van rá, közösen készítsük szeretteinkkel, mert az a legjobb adventi móka.
Hozzávalók:
30 dkg vaj
30 dkg cukor
3 tojás
25 dkg méz
1 kg liszt
1 csomag mézeskalácsfűszer
1 kávéskanál reszelt narancshéj
3 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A mézet a fűszerkeverékkel elkeverve lábasban enyhén felmelegítjük, majd amikor levesszük a gázról, hozzáadjuk a vajat, s megvárjuk, míg a keverék kihűl.
Felverjük a tojást, és beleöntjük a cukrot. A liszt egy részét elkeverjük a szódabikarbónával, és a fűszeres-vajas mézzel. Ehhez a masszához hozzáadjuk a cukros tojást, és a maradék lisztet.
Enyhén összegyúrjuk, majd belecsomagoljuk egy zacskóba, és egy éjszakára (vagy ha reggel álltunk neki, akkor kb. 8 órára) a hűtőbe tesszük pihenni.
A hűtés után elővesszük az enyhén megkeményedett tésztát, és alaposan átgyúrjuk. A kéz melegétől meg fog ismét puhulni. Gyúrás után kinyújtjuk 5 mm vastagra (sütés közben kissé meg fog emelkedni), és kiszaggatjuk belőle a formákat. Ha dióval, mandulával, mogyoróval szeretnénk díszíteni, akkor azokat most nyomkodjuk bele.
Tespire pakolva betesszük a 180 fokos sütőbe, és aranybarnára sütjük. Kevés idő kell neki, figyeljünk oda rá, nehogy megégjen, vagy keményre száradjon!
Miután elkészültek a mézeskalácsok, kedvünk szerint díszíthetjük őket.
Cukormáz készítése:
1 tojás fehérjét fel kell verni, majd hozzáadni 15-20 dkg porcukrot. 15 dkg-n túl óvatosan kell hozzáadni a cukrot, nehogy túl kemény és sűrű legyen az anyag. Zacskóba, vagy cukrászformázóba beletöltjük, a zacskó csücskét kivágjuk, és már „rajzolhatunk” is kedvünkre.
https://www.eletforma.hu/kitchen-aid
Hozzászólás zárolva.