Fahéjas sütőtökös rétes – az ősz slágere
Rétest sokan, sokféleképpen készítenek, és a töltelékek is jól variálhatók. Most egy aktuálisan tökös variációt mutatunk, egyszerű és bonyolult változatban! Garantáltan az ősz slágere lesz.
Hozzávalók:
töltelék
1 kg reszelt sütőtök,
3-4 kanál gríz
10 deka cukor
tészta:
700 gr liszt
pici só
4 kanál olaj (zsír)
3,5-4 dl langyos víz
Elkészítés:
Ha már tudsz rétest sütni, akkor a szokásos módon készítsd el a tésztáját, ahogy eddig is tetted.
Ha még sosem próbáltad, akkor most figyeld, így is lehet:
a tészta hozzávalóit lágy állagúra összedolgozzuk, két cipóra osztjuk, és mindkettőt egy kicsit még átgyúrjuk. Kinyújtjuk,olajjal meglocsoljuk és kb 1/2 órát mindkét cipót külön-külön kinyújtva, olajjal meglocsolva pihentetjük.
Pihentetés után egy asztalterítő közepére tesszük, és óvatosan kézzel húzogatjuk, míg egész vékony rétestésztát nem kapunk. Meglocsoljuk olajjal, rárakjuk a cukrozott tököt, megszórjuk a darával és egy kevés fahéjjal ízesítjük. A terítő segítségével felsodorjuk, tepsibe tesszük, és meglocsoljuk vékonyan olajjal. Ugyanígy elkészítjük a másik cipót is, a másik mellé tesszük, majd előmelegített sütőben 2oo fokon pirosra sütjük.
Az egyszerűbb változata: Végy 2 lap fagyasztott leveles tésztát (vajas) nyújtsd ki, szórd meg grízzel, reszelt tökkel, cukorral és ízlés szerint fahéjjal…
A sütőtökös fánkot próbáltad már! Emlékeztetőül kattints a receptre!
Hozzászólás zárolva.