Focaccia lilahagymával
A focaccia az olasz konyha egyik közkedvelt tagja, nem más, mint egy lisztből, élesztőből és vízből álló lapos kenyér. Számtalan variációban létezik, de a világ szinte minden táján sütnek hasonló lepényféleséget hasonló tésztából. Összehasonlításképpen a magyar langallót említenénk.
Hozzávalók:
45 dkg liszt
50 dkg lilahagyma
2 dkg friss élesztő
2,5 dl meleg víz
8 dkg vaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
Elkészítés:
Az élesztőt a szokásos módon egy kis cukorral, langyos vízben felfuttatjuk. A lisztet tálba tesszük, sózzuk, majd a felfutott élesztős folyadékot és a maradék lisztet is hozzáadjuk. Alaposan összedolgozzuk a tésztát. Elég lágy lesz a tésztánk, ettől ne ijedjünk meg. Meleg helyen, letakarva kétszeresére kelesztjük. Közben a megtisztított lilahagymát karikára vágjuk, a megolvasztott vajon egy egészen pici víz hozzáadásával puhára, édesre pároljuk.
Másfél órás kelesztés után a tésztát deszkára esszük, 2-3 perc alatt átgyúrjuk. Egy kiolajozott sütőlemezre tesszük, elegyengetjük a tésztát, és újabb fél órán át kelesztjük. Végül eloszlatjuk rajta a hagymát, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Hozzászólás zárolva.