Facebook hozzászólás
450

Focaccia lilahagymával

A focaccia az olasz konyha egyik közkedvelt tagja, nem más, mint egy lisztből, élesztőből és vízből álló lapos kenyér. Számtalan variációban létezik, de a világ szinte minden táján sütnek hasonló lepényféleséget hasonló tésztából. Összehasonlításképpen a magyar langallót említenénk.

Focaccia lilahagymával, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók:
45 dkg liszt
50 dkg lilahagyma
2 dkg friss élesztő
2,5 dl meleg víz
8 dkg vaj
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só

Elkészítés:
Az élesztőt a szokásos módon egy kis cukorral, langyos vízben felfuttatjuk. A lisztet tálba tesszük, sózzuk, majd a felfutott élesztős folyadékot és a maradék lisztet is hozzáadjuk. Alaposan összedolgozzuk a tésztát. Elég lágy lesz a tésztánk, ettől ne ijedjünk meg. Meleg helyen, letakarva kétszeresére kelesztjük. Közben a megtisztított lilahagymát karikára vágjuk, a megolvasztott vajon egy egészen pici víz hozzáadásával puhára, édesre pároljuk.

Másfél órás kelesztés után a tésztát deszkára esszük, 2-3 perc alatt átgyúrjuk. Egy kiolajozott sütőlemezre tesszük, elegyengetjük a tésztát, és újabb fél órán át kelesztjük. Végül eloszlatjuk rajta a hagymát, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Kenyérlángos, a magyar pizza
Ugye tudjuk, hogy a töki pompost nem akkor találták fel, amikor a kézműves vásárokon és fesztiválokon elkezdték árulni méregdrágán? De nem ám! Régen, amikor kemencében sült a kenyér, a megkelt tésztából mindig lecsippentettek egy darabot, amit a gyerekeknek sütöttek meg, aztán a kamrában található finomságokkal gazdagon megrakták. Őrizzük meg a hagyományainkat, és bátran álljunk neki a pompos sütésnek otthon is!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!