Füstölt húsos babos egytál – cserépedényben
A receptet egy Szerbiában élő ismerősömtől kaptam. Vali konyhájában nem babgulyás fő, hanem ez a cserépedényes finomság. Ez az egy tál étel bizonyára a magyar konyhák kedvence is lesz. Csak a cserépedényt kell elővenni hozzá!
Hozzávalók:
- 5oo gr nagy szemű szárazbab,
- 25o gr apró kockára vágott vöröshagyma,
- füstölt hús (szalonna v. kolbász v.füstölt oldalas)
- 4-5 gerezd fokhagyma,
- olaj,
- 1 evőkanál liszt,
- 1 evőkanál őrölt paprika. só, bors.
A babot megmossuk, felforraljuk majd leöntjük róla a főzővizet és ismét felöntjük meleg vízzel. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a füstölt húst és puhára főzzük. (Vigyázni kell, hogy a babszemek ne essenek szét.) Az olajjal, liszttel és a paprikával elkészítjük a rántást. 25o fokra felmelegítjük a sütőt és a babot átöntjük a cserépedénybe, majd beletesszük a fokhagymát. Fedő nélkül sütjük, amíg „bőrözni” nem kezd a teteje. ( Fontos, hogy a bab süljön, amíg majdnem az egész lé el nem „tűnik” róla)
Tálaláskor petrezselyemzölddel megszórjuk.
Hozzászólás zárolva.