Facebook hozzászólás
232

Fűszeres sült paradicsomleves sajtos, újhagymás, duplán sült burgonyával

Nagyon-nagyon izgalmas ez a paradicsomleves, aki egy kicsit is kedveli ezt a műfajt, annak feltétlenül ajánlom kipróbálásra, mert minden bizonnyal páratlan élményben lesz része a leves kanalazásakor.

Fűszeres sült paradicsomleves, Kép: Hajós Ágnes
Kép: Hajós Ágnes

Hozzávalók 4 főre:

8 nagy, húsos paradicsom
2 fej hagyma
1 egész fej fokhagyma
2 nagy ág kakukkfű
1 ág rozmaring
Só, bors
1 nagy marék barna cukor
3 ek balzsamecet
3 ek Worcestershire-szósz
olívaolaj
kevés zöldség alaplé (elhagyható)
parmezán a díszítéshez
8 nagyobb krumpli
6 ek mascarpone vagy krémsajt
6 ek túró
8 ek reszelt parmezán (vagy más, markáns ízű sajt)
1 tojás
só, bors
2 nagy újhagyma
Elkészítés:
A krumplikat egészben egy nagy tepsin, amin jó szellősen elférnek, betoljuk a 180 fokos sütőbe és nagyjából egy óra alatt puhára sütjük (késsel szúrjuk meg, hogy mindegyik teljesen megpuhult-e). Ha kész, kivesszük, langyosra hűtjük.
Egy nagy tűzálló tálat kikenünk olívaolajjal, a paradicsomokat félbevágjuk, elosztjuk benne. A hagymákat meghámozzuk, negyedbe vágjuk, a fokhagymafejet keresztben elvágjuk, maradjon egyben, ha lehet. A fűszernövényekkel együtt a paradicsomokhoz adjuk. Megszórjuk a barna cukorral, meghintjük néhány csipet sóval, megborsozzuk, rálocsoljuk a balzsamecetet és a Wocestershire-szószt. Mehet rá még néhány ek olívaolaj, majd kézzel átforgatjuk az egészet. Betoljuk a 180 fokos sütőbe ¾-1 órára, amíg a hagymák megpuhulnak, a fokhagyma krémes lesz.
Amíg sül, előkészítjük a töltött krumplikat: félbevágjuk, kikaparjuk a húsukat egy tálba, pár mm maradjon csak a héjában. Hozzáadjuk a krémsajtot és a túrót, a sajtot és az apróra vágott újhagymát (a zöldjéből keveset félretehetünk díszíteni). Összekeverjük a masszát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd belekeverünk egy tojást. Kanállal visszatöltjük a krumplihéjakba, mehetnek vissza a sütőbe 210 fokra. Csak addig sütjük, míg a tetejük itt-ott megbarnul.
Addig a sült paradicsomos edényből kihalásszuk a fűszernövények szárát, a fokhagymákat kinyomjuk a héjából. Az egészet alaposan összeturmixoljuk, melegen tartjuk, ha kell, a fűszerezésen igazítunk, ha túl sűrűnek találnánk, kevés zöldségalaplével vagy vízzel hígíthatjuk.
Levesestányérokba osztjuk, reszelt sajttal díszítjük. A közben kisült, petrezselyemmel és újhagymával megszórt burgonyákkal tálaljuk.
Almás pite
Ez után a tartalmas paradicsomleves után elég egy jól sikerült pitét tálalnunk, legyen mondjuk ez az almás pite, amit nagymamámtól tanultam.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!