Gnocchi kalauz
A ma ismert gnocchit nagyjából az 1880-as évek óta üdvözölhetjük itáliai konyhák tányérjain népszerű primi piattiként, azaz előétel formájában. Olaszországszerte közkedvelt étel, vannak tartományok, ahol még az általános közkedveltségnél is jobban odavannak érte, egyúttal nagy mesterei is a habkönnyű gnocchinak.
Ilyen tartomány például Abruzzó, Friuli, Velence vagy Veneto. Ezeken a tájakon járva kihagyhatatlan élmény egy nagy tál gnocchi elfogyasztása.
Gnocchit készíteni egyáltalán nem ördöngősség, egyetlen dolog kell mindenképpen hozzá, és ez a jó minőségű, nagy szárazanyag tartalmú burgonya. A köznyelv ezt „lisztes” burgonyának hívja, ami annyit tesz, hogy a burgonyának viszonylag kicsi a nedvességtartalma. A legjobb minőségű gnocchit akkor készíthetjük, ha sárga héjú fajtát választunk, és ezt héjában, sütőben sütjük meg. Ekkor ugyanis a főzéssel nem szív magába plusz nedvességet a krumpli, ennek következtében kevesebb lisztre lesz szükségünk a tészta összeállításához. És minél jobban spórolunk a liszttel, annál finomabb gnocchit tálalhatunk.
Összegyűjöttük kedvenc gnocchi receptjeinket, válogassatok belőlük!
A vargányás gnocchi az ősz ajándéka. ilyenkor tele vannak a piacok szebbnél szebb erdei gombákkal, ezek ára sajnos elég borsos, a vargányáé is több ezer forint. Nem kell belőle túl sok, mert az íze igencsak intenzív, de arra nagyon figyeljünk oda vásárláskor, hogy garantáltan ne legyen bogár rágta, férges a gomba, amit veszünk, mert az nemcsak nagy bosszúság, de a pénztárcánkat érzékenyen érintő kár is.
Nagy kedvenc a négysajtos változat is, amelybe érdemes legalább egy karakteres ízű sajtot választani, jó szívvel ajánlom ehhez a kéksajtokat, de mehet bele parmezán, ementáli is, ki mit szeret. A sajtokat tejszín fogja össze mártássá.
Társítsuk a krumplinudlit egészséges, finom zöldségekkel, padlizsánnal, cukkinivel, paprikával, fürdessük meg az egészet házi paradicsom mártásban, és máris kész a Michelin-csillag gyanús vacsora.
Zsálya és parmezán a titka az osztrák óriás gnocchinak, melynek az elkészítési módja némiképp eltér a klasszikusétól, de megéri a kísérletezés.
Jöhetnek az egészséges megoldások is, amikor a burgonyát sütőtökre, a fehér lisztet pedig alternatív lisztekre cseréljük, mint a mandulaliszt, a nyílgyökérliszt és a zabpehely liszt. Ha ezeket használjuk, inzulinrezisztensként vagy cukorbetegként sem kell lemondanunk a gnocchi élvezetéről.
Itt egy másik egészséges receptúra, szintén zabliszttel készült, teljes kiőrlésű zsemlemorzsába forgatva, tejföllel, édesítővel megkoronázva, amitől némiképp jófajta túrógombócra is hasonlít a nudlink.
Végül mutatunk egy nagyon meggyőző változatot, amelyben az édesburgonya a főszereplő (jóval egészségesebb, mint a burgonya), a mártás pedig juhtúró, tejszín és medvehagyma elegye. Hát lehet ennek ellenállni?
Hozzászólás zárolva.