Gombaleves
A gomba remek alapanyag, képes főszerepet játszani éppúgy, mint ahogy jó mellékszereplő is válhat belőle. Sütni, főzni, rántani, levesnek, húspótlónak, mindenhogyan jó.
Hozzávalók:
2 dkg szárított vargánya
1 kis fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
3 szem krumpli
egy nagy csomag petrezselyemzöld
10 dkg csiperke
só
bors
kakukkfű
olaj
Elkészítés:
A szárított gombát forró vízbe áztatjuk, ha nagyobb darabok vannak a csomagolásban, még szárazon törjük ketté, én legalábbis jobban kedvelem a kisebb darabokat a levesben.
Amíg a gomba ázik, apróra vágjuk a vöröshagymát, kis kockákra a sárgarépát, szintén kis kockákra a krumplit, a csiperke fejeket pedig 4-5 darabba.
Három evőkanál olajon megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a répát, azt egy kevés ideig együtt puhítjuk a hagymával, majd beleöntjük az edénybe a szárított gombát áztatóvízzel együtt. Érdemes a gombákat kihalászni a vízből, és az áztatóvizet szűrőn át a levesbe adni, így elkerülhetjük, hogy homok kerüljön a gépezetbe, azaz a levesbe. Felforraljuk, hozzáadjuk a krumplit is, csendesen főzzük. Természetesen sózzuk, borsozzuk, belemorzsoljuk a kakukkfüvet. A főzés vége előtt nem sokkal a leveshez adjuk a csiperkét is, annak elég 4-5 perc. Legutoljára hozzáadjuk a petrezselymet, korrigálunk a fűszerezésen, ha szükségesnek érezzük, és már tálalhatunk is. Az egész nincs több szerintem 15 percnél, plusz az áztatási idő.
Friss kenyér, tejföl nyugodtan asztalra kerülhet a leves mellé kísérőnek.
Hozzászólás zárolva.