Facebook hozzászólás
4 933

Gombócos paradicsomos-káposzta kezdőknek – Jucus konyhájából

Emlékszem, hogy a legfinomabb töltött káposztát mindig disznóvágáskor készítettük. A gombócok a kolbásztöltelékből formálódtak, a savanyú káposzta pedig a nagyi kamrájából került a tíz literes fazékba. A régi ízeket manapság így varázsolom a családi asztalra…

Hozzávalók: (6-8 személyre)

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
    Gőzfürdőben a káposzta Kép: Krajcsó Judit

    60 deka darált hús (én combból szeretem)
    1 kg savanyított káposzta
    30-40 deka füstölt oldalas
    (vagy egy jó szelet füstölt szalonna)
    1 sűrített paradicsomkonzerv
    (de a legjobb a házi paradicsomlé)
    1 kisebb és 1 nagyobb fej vöröshagyma
    3-4 gerezd fokhagyma
    2 babérlevél
    egy fél kiskanálnyi őrölt kömény, só
    7-8 szem egész bors (és egy kiskanálnyi őrölt)
    1 csomag előfőzött rizs
    2 csapott kanál liszt
    3 kanál olaj
    1 egész tojás
    őrölt piros paprika, 1 egész zöldpaprika, 1 nagyobb paradicsom

Elkészítés:
Előkészületek: A füstölt oldalast, ha nagyon sósnak érezzük, előző este feldaraboljuk, és egy kis vízben kiáztatjuk. (Ha szalonnával helyettesítjük, akkor ez nem szükséges, bár addig ne sózzuk majd a lét, amíg meg nem kóstoljuk félúton.) Ugyanezt az áztatást megtehetjük a káposztával is, ha túl savanyúnak érezzük, amúgy egyszeri –kétszeri átmosás is elég, hogy azért érezzük a savanykás ízt, de túl intenzív se legyen.)

Gombócos töltelék: a darált húshoz hozzáadunk egy csomag előfőzött zacskós rizst (tapasztalatom szerint így hamarabb megfőnek a gombócok). A kisebb fej vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, hozzáadjuk a húshoz, belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, sózzuk (egy csapott kiskanállal), ízesítjük őrölt borssal, egy kiskanál őrölt pirospaprikával, majd az egész húsos masszához „beledobunk” egy egész tojást (héj nélkül) és összegyúrjuk. Én ezt a műveletet is előző este szoktam megtenni, hogy az ízek összeérjenek. ( No és persze meg is kóstolom így nyersen, ahogy azt anno a kolbásztöltelékkel tettem.)

A levét se öntsd ki!
A savanyú káposzta leve is értékes alapanyag. Naponta 1 dl-t elfogyasztva belőle, tehermentesül a máj, tisztul a bélrendszer, és épül az immunrendszer. C-vitamintartalma is magas.

Tehát, amikor az előkészületek megtörténtek, kezdődhet a főzés:
Egy nagyobb lábasba vagy fazékba (nekem erre a mennyiségre a 10 literes a legkényelmesebb) először a káposztát, a füstölt húsokat teszem, majd rászelem a nagyobb fej hagymát, olyan szép „szálasra” mint a káposztát, belevagdalok apróra még 2 gerezd fokhagymát, hozzáadom a megmosott és félbevágott zöldpaprikát, paradicsomot, a kb. fél liter paradicsomlét vagy a kisebb doboz sűrített paradicsomot, és felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje. Beledobálom az egész borsokat, a babérleveleket, rászórom az őrölt köményt és kb 20 percig közepes lángon főzöm.
Közben a töltelékből  egészséges méretű gombócokat formálok, és félúton (20 perc után) hozzáteszem a káposztához. Jó 10-15 perc után megkóstolom, addigra már a gombócok és a füstölt íze is áthatja, és ekkor sózom még szükség szerint. Amikor a káposzta kicsit még roppanós, a füstölt húsba könnyen beleszúrható a villa, és a gombócokban is megpuhult a rizs, akkor egy fokhagymás, pirospaprikás rántással befejezem a főzést. Tejföllel vagy anélkül lehet tálalni, és hűtőben másnap, de még harmadnap is fogyasztható.
Mert a káposzta felmelegítve is jó…

Természetesen egy isteni süti is jár a káposzta mellé! Egy szilvás pitéhez vagy egy pehelykönnyű túrós pitéhez mit szólnátok?

 

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!