Gombócos paradicsomos-káposzta kezdőknek – Jucus konyhájából
Emlékszem, hogy a legfinomabb töltött káposztát mindig disznóvágáskor készítettük. A gombócok a kolbásztöltelékből formálódtak, a savanyú káposzta pedig a nagyi kamrájából került a tíz literes fazékba. A régi ízeket manapság így varázsolom a családi asztalra…
Hozzávalók: (6-8 személyre)
-
60 deka darált hús (én combból szeretem)
1 kg savanyított káposzta
30-40 deka füstölt oldalas
(vagy egy jó szelet füstölt szalonna)
1 sűrített paradicsomkonzerv
(de a legjobb a házi paradicsomlé)
1 kisebb és 1 nagyobb fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
egy fél kiskanálnyi őrölt kömény, só
7-8 szem egész bors (és egy kiskanálnyi őrölt)
1 csomag előfőzött rizs
2 csapott kanál liszt
3 kanál olaj
1 egész tojás
őrölt piros paprika, 1 egész zöldpaprika, 1 nagyobb paradicsom
Elkészítés:
Előkészületek: A füstölt oldalast, ha nagyon sósnak érezzük, előző este feldaraboljuk, és egy kis vízben kiáztatjuk. (Ha szalonnával helyettesítjük, akkor ez nem szükséges, bár addig ne sózzuk majd a lét, amíg meg nem kóstoljuk félúton.) Ugyanezt az áztatást megtehetjük a káposztával is, ha túl savanyúnak érezzük, amúgy egyszeri –kétszeri átmosás is elég, hogy azért érezzük a savanykás ízt, de túl intenzív se legyen.)
Gombócos töltelék: a darált húshoz hozzáadunk egy csomag előfőzött zacskós rizst (tapasztalatom szerint így hamarabb megfőnek a gombócok). A kisebb fej vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, hozzáadjuk a húshoz, belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, sózzuk (egy csapott kiskanállal), ízesítjük őrölt borssal, egy kiskanál őrölt pirospaprikával, majd az egész húsos masszához „beledobunk” egy egész tojást (héj nélkül) és összegyúrjuk. Én ezt a műveletet is előző este szoktam megtenni, hogy az ízek összeérjenek. ( No és persze meg is kóstolom így nyersen, ahogy azt anno a kolbásztöltelékkel tettem.)
Tehát, amikor az előkészületek megtörténtek, kezdődhet a főzés:
Egy nagyobb lábasba vagy fazékba (nekem erre a mennyiségre a 10 literes a legkényelmesebb) először a káposztát, a füstölt húsokat teszem, majd rászelem a nagyobb fej hagymát, olyan szép „szálasra” mint a káposztát, belevagdalok apróra még 2 gerezd fokhagymát, hozzáadom a megmosott és félbevágott zöldpaprikát, paradicsomot, a kb. fél liter paradicsomlét vagy a kisebb doboz sűrített paradicsomot, és felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje. Beledobálom az egész borsokat, a babérleveleket, rászórom az őrölt köményt és kb 20 percig közepes lángon főzöm.
Közben a töltelékből egészséges méretű gombócokat formálok, és félúton (20 perc után) hozzáteszem a káposztához. Jó 10-15 perc után megkóstolom, addigra már a gombócok és a füstölt íze is áthatja, és ekkor sózom még szükség szerint. Amikor a káposzta kicsit még roppanós, a füstölt húsba könnyen beleszúrható a villa, és a gombócokban is megpuhult a rizs, akkor egy fokhagymás, pirospaprikás rántással befejezem a főzést. Tejföllel vagy anélkül lehet tálalni, és hűtőben másnap, de még harmadnap is fogyasztható.
Mert a káposzta felmelegítve is jó…
Természetesen egy isteni süti is jár a káposzta mellé! Egy szilvás pitéhez vagy egy pehelykönnyű túrós pitéhez mit szólnátok?
Hozzászólás zárolva.