HÜTTE-KAJA OTTHON
Gőzgombóc a sógoréktól
Most egy kicsit nagyobb szakácstudományt igénylő gőzgombócot (germknödel) készítünk. Van-e szebb, mikor a hütte napsütötte teraszán egy vaníliaszósz közepén ücsörgő, gőzőlgő gőzgombóc mosolyog vissza ránk? Bár az egyik élelmiszer-áruházláncban lehet kapni mirelit gőzgombócot, teljesen más, ha mi készítjük és tálaljuk fel a családnak.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 4 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 ek cukor
- 0,5 dl tej
- 1,5 dl étolaj
- savanyú lekvár (szilva vagy vegyes, kevéssé folyós)
- 15 dkg olvasztott margarin
- darált mák
Elkészítés:
A 3 dl tejet a cukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, hozzáöntjük az étolajat és az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk, és hozzáadjuk a maradék tejet, hogy elég lágy legyen a tészta. Lisztezett deszkán kinyújtjuk 3-4 mm vastagra. Felkockázzuk, a kockákra lekvárhalmokat teszünk, és gombócot formázunk belőle. Hagyjuk kelni kb. fél órát. Ha van párolóedényünk, abban készítjük el a gombócokat, ha nincs, fogjuk a legnagyobb lábast, tegyünk bele egy szitát és annyi vizet, hogy a szitát csak a gőz érje. Felforraljuk a vizet, a szitába tesszük a gombócokat, és lefedjük a lábast. Kb. 18 percig főzzük gőz felett a gombócokat, majd kiszedjük, megforgatjuk a felolvasztott margarinban. Ráöntjük az előre elkészített folyékony vaníliapudinggal, vagy -szósszal, majd megszórjuk a cukrozott mákkal. Korábban is írtunk már a gőzgombócról, de ez most nem maradhatott ki!
Kuglófom, avagy az osztrák konyha mennyei desszertje
Aki erre a fotómra ránéz, rögtön tudja, merre jártam! Igen, ez Ausztria. A német ROTO cég grazi nemzetközi sajtótájékoztatóján ezt is felszolgálták a délelőtti kávéhoz. Hozzá stájer alma és körte járt, igazán mennyei. Az osztrákok szerint a kuglóf saját specialitásuk, bár a babérokért a rómaiak és a franciák is ácsingóznak. Egy biztos, Ferenc József császár élt-halt a mazsolás változatért, … és minden más óbécsi sütiért. Remek recept adventre vagy karácsonyra is!
Hozzászólás zárolva.