Gőzgombóc mákkal és vaníliaszósszal
A gőzgombóc eredeti alapja egy édes kelt tészta, ami gyakorlatilag a gőzben fő meg. Készítik szilvalekvárral töltve, mákkal megszórva, vaníliásodóval vagy magában.
A gőzgombóc az osztrákok egyik kedvelt édessége. Ha valaki síelni megy és beugrik egy hüttébe vagyis a pályák mellett álló étkezdékbe, akkor biztos lehet benne, hogy a gőzgombóc is ott lesz az étlapon. Na de nem kell ezért a finomságért annyit utazni, hiszen otthon is elkészíthető.
Gőzgombóc mákkal és vaníliaszósszal
Hozzávalók :
60 deka liszt
2 evőkanál cukor
2-2,5 dl tej
4 deka friss élesztő
1 citrom reszelt héja
5 dkg teavaj
1 tojás
A vaníliasodóhoz :
1 csomag vaníliás puding
egy vanília rúd kikapart belseje
1 liter tej
cukor
a szóráshoz darált, cukrozott mák
Elkészítés:
A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt ebben felfuttatjuk. A lisztbe kis mélyedést vájunk, majd a felfuttatott élesztőt és a többi alapanyagot ebbe összeöntjük, aztán sima, nem kemény és nem ragacsos tésztát dagasztunk. Meleg helyen kilisztezett kelesztőtálban duplájára kelesztjük. Mikor a tésztánk kellőképpen megkelt, deszkára borítjuk és kisebb darabokra vágjuk. Ebből a mennyiségből körülbelül 8-10 darab gombóc lesz. Ezeket a darabokat kézzel finoman gombóc formára igazítjuk, majd konyharuhával letakarjuk, pihentetjük. Közben egy nagyobb méretű lábas aljába vizet öntünk, erre ráteszünk egy kinyitható zöldségpárolót vagy szitát, amit kenjünk át zsírral vagy vajjal, hogy a gombócok ne ragadjanak le benne. Ha a víz elkezd forrni, 3 darab gombócot a párolóra teszünk, egyenlő távolságra egymástól, és fedővel lefedve 15 percig főzzük. Minden adag után pótoljuk újra a vizet, és kenjük át a párolót zsiradékkal. A vaníliás mártáshoz használjunk vaníliapudingot, ez a leggyorsabb megoldás, ezt ízesítsük még vanília rúd kikapart belsejével, illetve kevés cukorral, ha szükséges. De készülhet mellé vaníliasodó is, vagy csak simán lekvárral és mákszórással is tálalhatjuk.
Még több gombóc:
Túrógombóc a nagyi receptje szerint
Hozzászólás zárolva.