Grillezett garnélarák
Mediterrán falatka, vagyis tapas. Beszélgetős, csipkedős és mártogatós, igazi parti étel. Szerencsére nagyon jó minőségű rákokat lehet már kapni, hűtött vagy fagyasztott kivitelben, és egészen elérhető áron. Érdemes belőle tartani a fagyasztóban, mert rövid előkészülettel, pompás mediterrán falatokat tudunk készíteni.
Hozzávalók:
40-50 dkg garnélarák (mirelit)
1 lime
1 citrom
2 kisebb csili paprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 kápia paprika
friss petrezselyem vagy koriander zöldje, só, őrölt színes bors
a sütéshez kevés olaj és bambusz pálcika
Elkészítés:
A rákot szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, a levet, amit kienged, öntsük ki, a rákot töröljük szárazra. A fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk apróra, a lime és citrom levét csavarjuk ki. tegyük a rákokat egy zárható edénybe, szórjuk meg sóval és borssal. A petrezselyem zöldjét vágjuk apróra. A csilit magozzuk ki, és a kápia paprikával együtt vágjuk apró csíkokra. Keverjük össze a paprikákat, a fokhagymát és a citromok levét, majd öntsük rá a garnélákra. Forgassuk össze és lezárva, hideg helyen érleljük 1-2 órát. A bambusz pálcikákat vágjuk ketté (legyen kb. 20 cm-s) és áztassuk be.
Vegyük ki a rákfarkakat, és csepegtessük le a páclét, de ne öntsük ki. Fűzzünk a rákokból 3-4 darabot a pálcikára. Forrósítsuk fel a grillt, ha rácson sütjük, érdemes egy alufóliát leolajozni, és azon megsütni. Ha grill lapon vagy serpenyőben sütjük, akkor a rákot kenjük le óvatosan olajjal, és úgy süssük meg, oldalankét 2-2,5 percet. Vegyes saláta ágyon tálaljuk, és öntözzük meg a páclével a rákokat. Jól illik hozzá a pirítós. Max további receptjeit itt találjátok.
Hozzászólás zárolva.