Gundel palacsinta az ünnepekre
Van-e széles e hazában, ki a Gundel nevet nem ismeri? Érdekesség, hogy a Gundel palacsinta receptjét nem is Gundel János alkotta meg, hanem Márai Sándor felesége. Szó köztünk maradjon: igen jól tette!
Hozzávalók 4 személynek:
A palacsintához:
5 dl tej
25 dkg liszt
2 tojás
só
olaj
A töltelékhez:
20 dkg darált dió
2 dl tej
1 rúd vanília
3 evőkanál porcukor
1 maréknyi mazsola
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál rum
A csokiöntethez:
20 dkg cukor
5 evőkanál kakaópor
2 dl víz
5 cl rum
Elkészítés:
A palacsintához valókat a szokásos módon habverővel simára összekeverjük, majd fél órára félretesszük. Palacsintasütőben kisütjük a palacsintákat.
A diós töltelékhez megforrósítjuk a tejet. Hosszában felvágjuk a vaníliarudat, egy késsel kikaparjuk a magjait, majd a magokat és a rudat is a tejhez adjuk, néhány percig melegítjük, ezután a vanília hüvelyt eltávolítjuk a tejből. Beletesszük a darált diót, a porcukrot, belereszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a rumba áztatott, lecsepegtetett mazsolát.
A csokoládé öntethez a vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot. Belekeverjük a kakaót. Hozzáadjuk a rumot, amiben a mazsolát áztattuk, azt is felhasználjuk, majd sűrűsödésig főzzük. A palacsintákat megkenjük a diótöltelékkel, majd négybe hajtjuk. A tányéron meglocsoljuk a csokoládé öntettel. Bátrabbak leönthetik a palacsintákat egy kevés rummal, majd meggyújthatják az alkoholt.
https://www.eletforma.hu/kitchen-aid
Hozzászólás zárolva.