Gyomornyugtató Birsalmás csirkecomb
A birsalma az egyik legjobb gyomornyugtató, regeneráló gyümölcs.Gyomorrontásból, hasmenéses betegségből lábadozó betegnek inkább kompótként ajánljunk! A következő recept azonban mindenkinek jót tesz, és ráadásul nagyon finom!
Birsalmás csirkecomb:
Hozzávalók: (4 főre)
4 egész csirkecomb
1 kg érett birsalma
1 citrom leve
2 evőkanál méz
Fél mokkáskanál őrölt fahéj
4-5 szegfűszeg
Só
Őrölt bors
Elkészítés:
A csirkecombokat megmossuk, kettévágjuk, bőrét lefejtjük, megsózzuk, megborsozzuk. Egy tepsibe fektetjük az alsó és felső combokat, bőrét mellé tesszük (isteni szaftot ad), 1 dl. vizet aláöntünk, majd fóliával lefedjük. 180-200 fokon, saját levével többször locsolgatva, kb 1 óra alatt készre sütjük.
Közben megtisztítjuk a birsalmákat. Nem könnyű hámozni, de megéri! Félbe vágjuk, magházát kivesszük, majd cikkekre vágjuk. Egy lábasban eloszlatjuk, és annyi vizet teszünk rá, hogy éppen ellepje. Hozzátesszük a mézet, a fahéjat és a szegfűszeget. Előbb felforraljuk, majd lefedve, kis lángon, kb. 20 percig pároljuk. Amikor kész, egy szűrőkanállal minden személy részére 4-4 szép szeletet kiemelünk, és félre tesszük. A maradék birsalmát annyi főzőlével összeturmixolunk, hogy püré sűrűségű legyen.
A megpuhult csirkecombokra 2-2 szelet főtt birset teszünk, kevés birs főzőlét öntünk alá, majd a sütőbe visszatolva, magas lángon kicsit összesütjük.
A csirkéket tálra rendezzük, a pürét köré öntjük. Köretként pirított burgonyát, vagy riszt készítsünk mellé.
Tipp: A birsalma télálló gyümölcs. Érdemes tehát most szép gyümölcsökből néhány kilót beszerezni, és jól szellőző ládában, vagy a kamra polcán gúlába rakva tárolni. Jól jöhet a vírusos időszakban, mely általában a gyomrot és a beleket is megviseli.
Jó Étvágyat!
Hozzászólás zárolva.