Hajtogatott töpörtyűs torta – Jucus sütőjéből
Jó töpörtyűs pogácsát nem olyan nehéz sütni, minden a jó kidolgozáson és a többszörös hajtogatáson, pihentetésen múlik. De hogyan lesz belőle torta? Az mondjuk egy sütőformán múlik csak…
Hozzávalók:
1 egész tojás,
40-45 deka liszt
2 evőkanál olaj
4 deci tej
1 csomag élesztő
25-30 deka darált töpörtyű
kb.10 deka margarin
só, őrölt bors
Egy kanálnyi margarint felolvasztok, majd összekeverem az 1 csapott evőkanál sóval és az egész tojással (ebből kiveszek annyit, amivel a legvégén a pogácsákat megkenem).
Kb 4 dl langyos tejben (egy kiskanál cukorral) felfuttatom az élesztőt. A margarinnal kikevert tojáshoz hozzáadok a lisztet és a felfuttatott élesztős tejet. Könnyű tésztát dagasztok kevés olaj hozzáadásával (kb 2 evőkanál). Meleg helyen letakarva kelesztem. Közben a darált töpörtyűt kikeverem a 10 dkg margarinnal, pici sóval és az őrölt borssal. Kb 20 perc kelesztés után kinyújtom a tésztát, megkenem a töpörtyűs masszával, és feltekerem, mint a roládot. Még kétszer 20 percenként megismételem a műveletet. Kis pihentetés után 2 részre osztom. Mindkettőt kerek formára nyújtom és átlósan felszeletelem, majd kivajazott kerek formába teszem. A fennmaradt tojásos masszával megkenem, és szezámmaggal megszórom. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 30-40 perc alatt elkészül. Tipp: Töpörtyű helyett margarinnal kikevert krémsajttal is nagyon finom.
A kolbászos szendvicspogácsát kóstoltad már? Enélkül egy buli sem sikerülhet!
Hozzászólás zárolva.