Facebook hozzászólás
947

Van egy jó receptünk is!

Hamarosan indul a medvehagyma szezon

Néhány éve robbant be igazán a köztudatba ez a különleges gyógyhatású növény. Nemsokára szedni is lehet, azonban nem árt tudnod néhány alapvető dolgot. Hol lehet szedni? Mennyit? Mire ügyelj a gyűjtésnél? Miért is ajánlatos fogyasztani? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, és mutatunk egy receptet is.

Ne keverd a gyöngyvirággal!

A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági-hivatal (Nébih) tájékoztatója szerint kereskedelmi forgalomba hozott medvehagymára jelölési kötelezettség vonatkozik, azaz a címkén fel kell tüntetni a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot. Vásárlóként is könnyen ellenőrizhetjük, hogy a csomagoláson szerepelnek-e ezek az adatok, így elkerülhetjük, hogy illegális terméket vegyünk. Akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei – ezek halált is okozhatnak! (A level ízének intenzitása virágzáskor csökkenni kezd.) A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.

Mire jó?

Gyógyszerészeti szempontból medvehagymát számos területen alkalmazni lehet, többek között a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, gyomorpanaszok és a krónikus betegségek kezelésében, C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a szervezet ellenálló-képességét. A leveleket és a virágokat nyersen is lehet fogyasztani, akár saláták formájában, levesnek, szószok vagy pörköltek mellé.

Életforma.hu tipp: Medvehagyma krémleves
Pirítóssal, reszelt sajttal tálalható (Fotó: Pixabay)

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb csokor medvehagyma
  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 db burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 l víz
  • 2 dl főzőtejszín
  • bors

Elkészítés:

Apróra vájuk fel a vöröshagymát, majd az olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzé az apróra kockázott burgonyát, és öntsük fel a liter vízzel. Közben tisztítsuk meg a medvehagymát, távolítsuk el a vastagabb szárakat. Amikor a krumpli már majdnem megfőtt, adjuk hozzá a medvehagymát és a fokhagymát, majd forrástól számítva még 10 percig főzzük. Miután megfőtt, turmixoljuk le. Ezután lassú kevergetések mellett adjuk hozzá a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk és még egyszer forraljuk fel.  Pirítóssal, reszelt sajttal tálaljuk.

 

 





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!