Házi szaloncukor
Még nem késő! Elkészülhet a házi szaloncukor. Finomabb mint a bolti társai, ajándéknak is kitűnő és olyan csomagolás kerül rájuk, amilyet szeretnénk. Pepecs munka, de megéri. Nálunk évek óta sláger.
Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
1 kg cukor
20 kanál víz
15 dkg kekszpor
10 dkg vaj
ízesítéshez:
aroma
vagy darált mazsola
vagy 10 dkg dió vagy mogyoró vagy fahéj
bevonáshoz:
20 dkg csoki
10 dkg vaj
A cukrot a vízzel felolvasztjuk, ha átlátszóvá vált, akkor 5-8 percig forraljuk. Akkor jó, ha egy kanálról a tányérra csurgatott szirup nem folyik, hanme gyorsan megkeményedik. A szirupba belekeverjük a vajat, ha kicsit kihült jöhet a kekszpor és a választott aroma. Csináltam már diósat és mazsolásat, az idén rumos, fahájas készült. Bátran lehet kísérletezni, a massza kóstolgatható.
Ha kihűlt és megszilárdult annyira, hogy formázható legyen (ez órák kérdése), akkor jöhet az aprómunka, amibe a gyerekek is bevonhatóak. Hengergetünk, lapogalunk és sütőpapírra tesszük az elkészült cukrokat. Ha van rá mód kerüjenek be a hűtőbe a csokifürdő előtt. A csokoládét a vajjal felolvasztjuk és villával egyenként megmártjuk benne a szaloncukrokat. Mehetnek is vissza a sütő papírra, hogy a csoki megszilárduljon rajta.
A csomagolás is remek móka, a színes karácsonyi papírokat méretre szabjuk vagy dolgozhatunk alufóliával is, ha csillogásra vágyunk. Alsó papírnak a sütőpapír a legjobb megoldás.
Hozzászólás zárolva.