Facebook hozzászólás
4 688

Házilag füstölt kacsamell

Aki szeret főzni, és nem akarja húsz perc alatt letudni a vacsorafőzést, vasárnap meg az ebédet, annak nagyon jó játék ez a házilagos füstölés. Egyáltalán nem bonyolult, és a végeredmény nagyon finom. A büszkeségről nem is beszélve, amit a készítője érez.

Hozzávalók:

4 db kacsamell

kakukkfű
levendula
rozmaring
borsikafű
fokhagyma
só és bors
olíva

barnacukor
rizs
zöldtea
szegfűszeg
szegfűbors
fahéj
csillagánizs

Kacsamell pácolása, Kép: husimado-eger.blog.hu
Kép: husimado-eger.blog.hu

 

Első lépésként készítünk egy pácot, amiben a beirdalt kacsamellek fognak pihenni, mielőtt megsütnénk őket. Ebben a pácban zöld és szárított fűszerek szerepelnek: kakukkfű, levendula, rozmaring, borsikafű, na meg az elmaradhatatlan fokhagyma, só és bors, na meg oliva olaj. A pácban legalább egy-két órát pihenjenek a mellek, majd a sütés előtt a fűszereket lekapargatjuk a húsról, de ki ne dobjuk őket, mert a füstöléshez még szükség lesz rájuk.

 

 

 

 

 

Kacsamell elősütése, Kép: husimado-eger.blog.hu
Kép: husimado-eger.blog.hu

 

A kacsamelleket ezután elősütjük, ki-ki igénye szerint dolgozhat, vagyis lehet rozéra vagy mediumra sütni a húsokat – a lényeg az, hogy klassz ropogós legyen a kacsabőr.

 

 

 

 

 

 

Kacsamell házi füstölése, Kép: husimado-eger.blog.hu
Kép: husimado-eger.blog.hu

 

Következik a füstölés. Előveszünk egy wokot, amit alaposan kibélelünk alufóliával, de úgy, hogy a fólia jócskán túllógjon a wok peremén – ugyanis majd össze kell csípni az egészet. Szóval fóliázunk ezerrel, majd a barnacukor és a rizs kerül a wok aljára terített fóliára. Erre a rétegre érkeznek a kacsamellekről lekapart pác fűszerei, a zöldtea, a szegfűszeg, a szegfűbors, a fahéj és a csillagánizs. Egy illatozó fűszerhalom alakul ki a tál alján, amire egy párolórácsot helyezünk – ezen fog a négy elősütött kacsamell majd pihenni. Felpakoljuk hát a húsokat, majd az alufóliát klasszul összecsípjük a wok tetején úgy, hogy lehetőség szerint „légmentes” legyen a burok. Természetesen esélye sincs annak, hogy a füst ki ne jöjjön, de hát egy konyhában kellenek is illatok, kell egy kis gőz vagy füst – mert hát ezért is csináljuk ezt a sok felhajtást.

Az előkészített füstölőnket feltesszük a lángra, majd fél órán át füstöljük a kacsamelleket, amikor pedig lejárt a fél óra, akkor fél órán át még „hidegen”, vagyis láng nélkül is füstöljük őket. Amint ez az idő is lejárt, akkor felbontjuk a füstölőnket, kiszedjük a négy húst, és letakarva pihentetjük őket.

Szendvics rozé kacsamellből
Ha kacsamellet sütünk, és marad belőle egy kevés, ne hezitáljunk, készítsünk belőle szendvicset, isteni darabot dobhatunk össze belőle. Higgyetek neki, Húsimádó már csak tudja!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!