Húsos tésztabatyu, ahogy a spanyolok készítik
A dél-amerikai országokban nemzeti eledelnek számít a hússal, zöldséggel töltött tésztabatyu. Bár vannak akik az olajban sütött változatra esküsznek, sütőben is kiváló és sokkal egészségesebb.
125 ml + 1 ek tej
325 g liszt
1 1/2 tk sütőpor
só
125 g vaj
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
200 g vegyes darált hús
1 ek édesnemes paprika
1 tk római kömény
1/2 tk cayenne-i bors (chili)
50 g aszalt amerikai tőzegáfonya aprítva
3-4 szál petrezselyem
1 tojássárgája (méret: M)
Elkészítése:
1. A tejet megmelegítjük. Összekeverjük a lisztet a sütőporral. A kézi mixer dagasztószárával a lisztet, ½ TK sót és a kanalanként adagolt vajat egyenletes tésztává dolgozzuk. A tejet apránként keverjük bele. A tésztát fóliába csomagoljuk, és 30 percre hűtőbe tesszük.
2. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A hagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk. Olajat hevítünk egy serpenyőben, és a darált húst addig sütjük, míg morzsáira nem esik. A hagymát és a fokhagymát hozzáadjuk és megizzasztjuk. Sóval, paprikával, római köménnyel és cayenne-i borssal fűszerezzük. Beletesszük az amerikai tőzegáfonyát és hagyjuk kihűlni.
3. A petrezselymet megmossuk, szárazra rázogatjuk, a leveleket letépjük a szárról és finomra aprítjuk. A petrezselymet belekeverjük a darált hús masszába. A tésztát lisztezett munkalapra helyezzük, vékonyra nyújtjuk, és 12 kört (átmérő: kb. 10 cm) szaggatunk belőle. A tojássárgáját 1 EK tejjel összekeverjük. Mindegyik kiszaggatott körre 1 púpozott evőkanál darált hús masszát teszünk. A peremét megkenjük tojásos tejjel, a tésztát félbehajtjuk, és a peremét egy villával megnyomkodjuk. A tésztabatyukat a maradék tojásos tejjel megkenjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben (villanysütő: 175 °C / légkeringtetés: 150 °C / gázsütő: 2-es fokozat) kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük. Az empanadast forrón és hidegen is tálalhatjuk. A guacamole, ez a finom, avokádó alapú mexikói mártás jól illik hozzá.
Hozzászólás zárolva.