Húsvétoló
Megszoktuk már, hogy ünnepek közeledtével sokkal többet tartózkodunk a konyhában, sütünk, főzünk, készülődünk. De vajon ennek feltétlenül így kell lennie? Muszáj fél napokat főzéssel tölteni, ahelyett, hogy élveznénk a családi programokat? A válasz: nem, nem muszáj, hogy így legyen. Jöjjön néhány ötlet, hogyan valósítsuk ezt meg?
A legfontosabb tanács, hogy próbáljuk megosztani a feladatokat azokkal, akikkel együtt ünnepelünk. Sokkal jobb szórakozás a gyerekekkel gombócolni a kókuszgolyót, tekerni a kalácstésztát, figyelni a sonkát, megfőtt-e már, mint egyedül. Ha a munkát nem tudjuk delegálni, tényleg egész húsvétkor a konyhában fogunk szteppelni, és mire véget ér az ünnep, hulla fáradtak leszünk, és pokolba kívánjuk már a soron következő ünnepet is.
Ezért aztán legalább a locsolóknak szánt étellel-itallal ne variáljunk túl sokat. Egy-egy látványos tálalási ötlet sokat tud dobni egy gasztronómiailag talán kevésbé összetett fogáson is. Viszonylag valószínűtlen, hogy locsolkodni érkező vendégeink farkaséhesen állítanának be hozzánk, így elég, ha apró falatokkal, snackekkel kínáljuk őket, nem muszáj háromfogásos meleg ebéddel készülnünk. Mi kerüljön a húsvéti asztalra tehát, ha locsolókat várunk?
Legyen sós!
Régi tapasztalat, hogy a sok eszem-iszom közepette jobban csúsznak a sós falatkák, mint az édesek. Higgyék el, akkor is sikert fognak aratni a vendégváró asztallal, ha nem Michelin csillagos éttermeket megszégyenítő mennyiségű és minőségű ételt pakolnak rá. Elég néhány egyszerű falat is. Jó szolgálatot tesz ilyenkor a mélyhűtött leveles tészta, számtalan sós – és édes – variációban lehet belőle finom snackeket alkotni. A fűszeres káposztás hasé például világbajnok belőle, de ha semmi mást nem csinálunk vele, mint a kinyújtott tésztát két ujjnyi vastag szalagokra vágjuk, spirálszerűen megtekerjük, tojással lekenjük és megszórjuk különböző magvakkal és megsütjük, azt is mindenki imádni fogja, és fénysebességnél hamarabb fog elfogyni.
Ha kicsit szofisztikáltabbat szeretnénk, kínáljuk húsvéti töltött kaláccsal a locsolókat. A megszokott kalács tésztánkat nyújtsuk ki, töltsük meg apróra vágott sonkával, újhagymával, kemény tojás kockákkal, majd a töltött tészta hurkákat fonjuk meg a szokásos módon hármas fonással. Süssük szép pirosra, és ha kihűlt, gyönyörűen lehet szeletelni. Szeretni fogják a vendégek, mert minden ízében húsvéti, mégis kicsit más, mint a megszokott.
Ha pedig el akarjuk kápráztatni a hozzánk becsöngetőket, készítsünk nekik például lazac tatárt. Füstölt lazac szeleteket aprítsunk össze, ízesítsük sóval, borssal, pici kaporral, néhány csepp citromlével, és ha szeretjük, vághatunk bele kapribogyót is, no és persze egy gondolatnyi fokhagymát, olíva olajat. Pirítóssal tálaljuk.
Legyen édes!
Nyilván minden családban van kedvenc húsvéti sütemény recept, amit évről évre megsütünk. A répatorta ilyenkor a legnagyobb sztár, ezt a változatosság kedvéért muffin formában is előadhatjuk, a krémsajtos mázat pedig díszíthetjük marcipán nyuszival és répával. Evés közben pedig el lehet polemizálni azon, hogy nahát, tényleg répa van benne? Nem is lehet érezni…! Mostanában igen nagy divatja van a cupcake-eknek is, ezek gyorsan, egyszerűen készülnek, és szintén szuperül dekorálhatók. De ajánlhatjuk a szintén gyorsan elkészülő műfajból a cake popokat, a gyerekek imádni fogják a pálcikára húzott, gömb alakú sütiket. Szeretni fogják azt is, ha kókuszgolyót készítünk, a locsolók szépen elcsipegetik majd. A habos-krémes nyalánkságokat inkább hagyjuk máskorra, a fent felsorolt édességeket sokkal egyszerűbb tálalni is, fogyasztani is, mint egy csupa hab tortát
Legyen folyékony…
Hát igen… húsvétkor különösen nagy keletje van az alkoholos italoknak, de ebben a témában főleg azt tudjuk ajánlani: csak mértékkel! Ha van affinitásunk hozzá, inkább könnyebb koktéllal kínáljuk a betérőket, mint töménnyel, de jó választás ilyenkor a tojáslikőr, mint a húsvét egyik sztárja. Készíthetünk csokilikőrt is hasonlóan a tojáslikőrhöz, tejszínes alappal, jó minőségű csokoládéval. Ami pedig a legfontosabb: gyerekeket soha, semmilyen körülmények között ne kínáljunk alkohollal! Készítsünk nekik frissen facsart gyümölcsleveket, smoothie-kat, inkább azt kínáljuk nekik, mint a cukros, szénsavas üdítőket. Így talán elérhetjük azt is, hogy a nap végére a gyerek nem elrontott gyomorral nyöszörög az ágyban.
A locsolóknak a hímes tojás mellé bátran adjunk gasztroajándékot, házi készítésű bonbont, fűszerkeveréket, stílusos ajándék ilyenkor a savanyított tojás, de összekészíthetünk nekik akár egy saját készítésű süteményekből álló csomagot is, kaphatnak egy-egy szép üvegben tojáslikőrt vagy limoncellót, biztosan sikert aratunk vele.
Hozzászólás zárolva.