Így készül a házi paradicsomos paprikakrém
Az tény, hogy a házilag befőzött, téliesített finomságoknál nincs jobb. Ha még van hely a kamra polcain, ezt a fantasztikus paradicsomos paprikakrémet semmiképp se hagyjátok ki. Alapanyagként, ízesítőként sokféle ételhez felhasználható. Megéri a fáradtságot!
Hozzávalók 4 üveghez:
6 kg piros paprika
2,5 kg paradicsom
4 deka só
10 deka cukor
1 deci olaj
5 darab csípős paprika (elhagyható)
fél fej fokhagyma
fél csomag tartósító
Elkészítés:
A paprikákat alaposan megmossuk, kiszedjük belőlük a magházat és feldaraboljuk kb. akkorára, hogy majd könnyen beleférjen a darálóba.
A paradicsom héját leszedjük (forró vízbe mártjuk, így könnyen lejön) és négybe vágjuk. A feldarabolt paprikát és a héjától megfosztott, felnégyelt paradicsomot húsdarálón ledaráljuk. Aki szereti a csípős paprikát, azt is tehet hozzá, de gondoljon a család legkisebb tagjaira is… A pépesített masszát egy széles edénybe (én kondérban is szoktam) beleöntjük, hozzáadjuk a sót, a cukrot és kb 2 órán át főzzük.
Ezt követően egy külön edényben felforrósítjuk az olajat és a paprikához adjuk. Beletesszük a felaprózott fokhagymát ( vagy fokhagymanyomóval is megoldhatjuk) és még kb 1 órát főzzük. Amikor már elég sűrű hozzáadjuk a tartósítót, üvegekbe töltjük és jól lezárjuk. Felcímkézve a kamra soron következő polcára rakosgatjuk.
Nem csak a színe, de a fantasztikus íze miatt is remekül feldobja a pörkölteket, a bolognait, a lecsót, de még a gulyáslevesbe is kitűnő. Télen egy jó forró tea kíséretében, még a legegyszerűbb zsíros kenyeret is pompás uzsonnává varázsolja, vékonyan rákenve.
Sűrített paradicsom helyett például a töltött cukkinihez is remekül felhasználható!
Hozzászólás zárolva.