BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 10.
Indiai omlett
Indiában is népszerű az omlett – csak kicsit máshogyan készítik és tele van fűszerrel. Lássuk, hogyan kell összedobni az indiai omlettet, melynek variációja végtelen.
Mai reggelinkhez segítségül hívtuk a hellocurry.blog.hu-t, amelyben rábukkantunk erre a csodálatos reggelire. Már csak azért is, mert a blog írója már járt Indiában, mi meg sajnos még nem.
Így ír az élményeiről: Csak az olyan elborult fanatikusok, mint én tudják, hogy mennyire jól esik egy fülledt reggelen irtó csípős indiai reggelit enni. Mert ha hiszitek, ha nem, frissítő hatása van. Először az ember kipirul és leizzad, aztán eszik hozzá pár hideg paradicsomot meg egy kis hideg joghurtot és már vissza is hűtötte magát. Télen meg úgy az igazi, ha nem hűtjük vissza magunkat. Akkor tovább fűt a reggelink és kitart a tízóraiig:-).
Az ötlet pedig Az élet ízei (The hundred-foot journey) című filmből jött. Imádom ezt a filmet, ezerszer meg tudom nézni. Egy éttermet üzemeltető indiai családról szól, akik elhagyják Indiát, kisebb keresgélés után letelepednek Franciaországban és éttermet nyitnak pont egy Michelin csillagos étterem mellett, melynek vezetőjét Helen Mirren alakítja. Az indiai család fejét pedig Om Puri (aki sajnos már nincs velünk). Ebben a filmben Helen Mirren és a Hassant alakító Manish Dayal együtt készítenek egy omlettet. Ahogy nézi az ember, egyből megkívánja. Úgy hogy én már el is készítettem párszor és elhoztam a receptet nektek.
Hozzávalók 2 személyre: 4 db tojás, 1 dl tejszín, fél fej lila hagyma, 1 púpozott evőkanálnyi zöld koriander levél, 1 zöld chili, 1 teáskanál kurkuma, fél teáskanál vörös chilipor, fél teáskanál só, 1 evőkanál ghee vagy olaj.
Elkészítés: a fél fej lila hagymát vékony szeletekre vagy apró darabokra aprítjuk és félretesszük. A koriandert és a zöld chilit is felaprítjuk. Egy tálkába feltörjük a 4 tojást, hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk fokozatosan a porfűszereket, a sót, a koriandert és a zöld chilit is. Összekeverjük egy habverővel, ahogy a rántottánál szoktuk. Nem kell halálra, csak annyira, hogy a fűszerek ne legyenek benne csomósak (ezért is adjuk fokozatosan és nem egyben öntjük bele az egészet). Felhevítjük egy tapadásmentes serpenyőben a zsiradékot és ráöntjük a fűszeres tojást. Kevergetés nélkül közepes tűzön hagyjuk megsülni. Amikor már kezd megszilárdulni, rászórjuk a lila hagymát. Olyanra sütjük, ahogy szeretjük, szárazra, vagy folyósabbra. Ez ízlés kérdése.
Hozzászólás zárolva.