Jambalaya
A jambalaya amerikai-spanyol-francia étel, emlékeztet a rizottóra és a paellára is. Spanyol bevándorlók készítették először, a méregdrága sáfrányt paradicsommal helyettesítve. New Orleansban alakult ki mostani formájában, karibi befolyásra kerültek bele jellegzetes fűszerei, a cayenne bors, a koriander, az oregánó, fokhagyha, chili.
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell filé
20 dkg prosciutto
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db szárzeller
1 db zöld kaliforniai paprika
1 db paradicsom
20 dkg rizs
2 evőkanál Worchestershire szósz
1 kanál Tabasco
fekete bors
chili por
1 dl olíva olaj
6 dl húsleves
Elkészítés:
A húst, a sonkát és a zöldségeket kockára vágjuk. Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a csirkét, a sonkát, fűszerezzük borssal, chilivel, sóval. Kissé összepirítjuk. Szűrőkanállal kiemeljük a húst és a sonkát a serpenyőből, mehet a helyére a finomra vágott hagyma, fokhagyma, felkockázott paprika és zeller. Megpároljuk, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, Worchestert, Tabascót. Ekkor visszatesszük a húst, rövid ideig pároljuk őket. Belekeverjük a rizst, felöntjük 5-6 dl húslevessel, és addig pároljuk, míg a rizs felszívja a levet.
Hozzászólás zárolva.