Kakaós kelt kifli – a reggeli kávéhoz
A jó szomszédság a receptcseréknek is kedvez. Egy vasárnap reggel ennek a könnyed kakaós kiflinek az illata lengte be a 4. emeletet. Nosza be is csöngettem a receptért, és persze kóstoló nélkül se maradtam. A reggeli kávém mellé egyszerűen isteni volt! Süssétek meg ti is!
Hozzávalók:
70 dkg liszt
1 kiskanál só,
5 evőkanál cukor,
1,5 dl étolaj,
4,5 dl tej,
4 deka élesztő
3 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
Hagyományos módon kelt tésztát készítünk: 2 dl tejet meglangyosítjuk, 1 csapott kanál cukrot keverünk hozzá, majd belemorzsoljuk az élesztőt és kb.5-10 perc alatt felfuttatjuk. Erre az időre langyos helyre tesszük.
Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a 1,5 dl olajat, két kanál cukrot, egy kiskanál sót, szükség esetén még tejet és jól kidolgozzuk. Amikor már a kezünkön sem ragad a tészta, letakarjuk, és kb 20 percig kelesztjük.
Ezt követően az egyik felébe 3 evőkanál kakaóport adunk és összedolgozzuk. A fehér és a barna tésztából 3-3 cipót készítünk.langyos helyen kelesztjük kicsit, hogy nyújtani lehessen. Először a fehér tésztát nyújtjuk kerekre, aztán a barnát. Egymásra tesszük (1 fehérre 1 barnát) és együtt nyújtjuk újra kb. fél cm vastagságúra.
Ha kész, akkor derelyevágóval felszeleteljük mint a pizzát, majd kívülről befelé feltekerjük. Kiolajozott teflonos tepsibe rakosgatjuk a kifliformákat. Megkenjük olajjal a tetejét és kb 10 perc pihentetés után mehet a sütőbe. ( Én 200 fok körül szoktam sütni, nagyon hamar megsül, ezért figyelni kell, nehogy megégjen az alja.) Ha kisült, akkor még melegen, forró vaníliás-cukros tejjel meg lehet kenni a tetejét.
Kelt tésztából készül az aranygaluska is, ahogy a nagyi tanította. Kipróbáltad már?
Hozzászólás zárolva.