Karalábé krémleves kakukkfüves húsgombóccal
A karalábélevest sokan ismerjük, szeretjük, de ahogy Kard Éva készíti, az eltér a megszokottól. Krémlevest készít a karalábéból, majd apró, kakukkfűvel ízesített gombócokkal tálalja.
Hozzávalók a krémleveshez:
1db nagy karalábé (v. 2 kisebb)
1 db vöröshagyma
1 db citrom
1 csokor kapor
1-1,5 dl főzőtejszín
só
őrölt fehér bors
2 tk ételízesítő
1 ek olaj
1/2 ek vaj
kb. 5 dl víz
A húsgombóc hozzávalói:
30 dkg darált hús
1 kisebb vöröshagyma
3-4 ág kakukkfű (lecsipkedve a száráról)
só
őrölt bors
1,5 dl olaj a sütéshez
Elkészítés:
A karalábét hámozzuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra. A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
A citrom héját vágjuk le vékonyan, hogy a fehér része ne maradjon rajta. A levét facsarjuk ki. A kaprot vágjuk fel apróra.
Egy edényben hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott karalábét, és együtt pirítsuk pár percig, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, adjuk hozzá a citromhéjat, a citromlevet, az apróra vágott kaprot, és keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel a vízzel, és főzzük puhára.
Amikor a karalábé puhára főt, szedjük ki a citromhéjat. Ezután adjuk hozzá a főzőtejszínt és botmixerrel pépesítsük.
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kakukkfüvet csipkedjük le a száráról, majd szintén vágjuk fel apróra.
Ezután adjuk hozzá a darált húshoz az apróra vágott vöröshagymát és a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és gyúrjuk alaposan össze , majd formázzunk diónyi gombócokat.
Az olajat hevítsük fel, majd óvatosan helyezzük bele a húsgombócokat, és szép lassan süssük aranybarnára. (sütés közben többször forgassuk át, hogy egyenletesen süljön)
Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, ízlés szerint tegyünk bele a sült húsgombócból, szórjuk meg apróra vágott kaporral, majd úgy kínáljuk.
Hozzászólás zárolva.