Karfiol lengyelesen
Amikor szezonja van a karfiolnak, vagy szezonon kívül nem túl drága, érdemes tartani a hűtőben karfiolt, mert nagyon változatosan használhatjuk fel. Nemcsak leves készülhet belőle, hanem főétel is.
Hozzávalók:
1 fej hófehér, tömör karfiol
zsemlemorzsa ízlés szerinti mennyiségben
2-3 dl 20 %-os tejföl
olaj
só
szerecsendió
Elkészítés:
A karfiolt nagyobb rózsákra szedem, alaposan átnézem, nincs-e benne kártevő, megmosom, és sós vízbe teszem főni. Amikor megpuhult (de nem péppé főtt!), szűrőkanállal átraktam egy sütőtálba, alaposan megszórtam az előzőleg olajban megpirított prézlivel, gazdagon meglocsoltam tejföllel. A zsemlemorzsa mennyiségénél érdemes előre gondolkozni: ha valaki olyan beállítottságú, mint én, hogy képes a tűzforró pirított prézlit suttyomban alaposan megdézsmálni, inkább előrelátóan többet pirítson, mint amennyi a karfiolra kell. 200 fokos sütőben átforrósítottam. Tálaláskor még meg lehet hinteni egy kis zsemlemorzsával. Köretnek is kiváló, de önálló ételként is bármikor jöhet!
Hozzászólás zárolva.