Könnyen elkészíthető különleges keleti húsos receptek
Akik ismerik és szeretik a keleti konyha ízeit, azok tudják, hogy a Ton Katsu vagy éppen a Tori karage nem valamilyen harcművészet furcsa kifejezései. Könnyen elkészíthető húsok, szárnyasok receptjeit ajánljuk most!
Ton Katsu – rántott szelet káposztával
Hozzávalók: 8 szelet sertéscomb, 1 kiló fejes káposzta, 2 deci ketchup, 2 deci Worcester-mártás, 2 deci szójaszósz, 20 deka liszt, 20 deka zsemlemorzsa, 2 tojás, olaj.
Elkészítése: a káposztát vékony csíkokra gyaluljuk, a ketchupot, a Worcester-mártást és a szójaszószt összekeverjük. A combszeleteket a szokásos módon – lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva – bepanírozzuk, majd forró olajban kisütjük. A kisült hússzeleteket tálra rakjuk, melléhelyezzük a legyalult káposztát, amelyet leöntünk a mártással.
Tori karage – „rántott” csirke japán módra
Hozzávalók: 4 csirkecomb, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál reszelt fokhagyma, 1 evőkanál őrölt gyömbér, 1 nori algalap, 3 evőkanál kukoricakeményítő, só, bors.
Elkészítése: a kicsontozott csirkecombokat apró darabokra, az algalapot – ollóval – kis csíkokra vágjuk, majd egy nagyobb edénybe tesszük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, összekeverjük, majd mintegy egy órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Utána kiszedjük a csirkedarabokat, és forró olajban aranybarnára sütjük. Vékonyra szelt citromkarikákkal díszítve tálaljuk.
Sukiyaki – húsfondü
Hozzávalók: 80 deka marhabélszín, 1 póréhagyma, egy kisebb kínai kel, 20 deka shitake gomba, 20 deka leveles paraj, 25 deka szójababcsíra, 20 deka üvegtészta, 2 deci szójamártás, személyenként 1-1 tojás, 4 evőkanál rizsbor, 2 evőkanál cukor, 5 deka olaj, 25 deka bambuszrügy.
Elkészítése: a bélszínt nagyon vékony szeletekre vágjuk, majd egy tálra rakjuk. A póréhagymát és a kínai kelt vékony csíkokra vágjuk, a parajt megmossuk, a tésztát néhány percre forró vízbe áztatjuk, a gombát is leforrázzuk. A mártáshoz a szóját elkeverjük a rizsborral és a cukorral, egyszer felforraljuk, és tálkákba töltjük. Az asztalra tesszük a fondükészüléket, s köréje helyezzük a hozzávalókat. A serpenyőben felhevítjük a zsiradékot, a hússzeleteket, valamint a zöldségeket folyamatosan kevergetve gyorsan megpirítjuk benne, majd kiszedve meglocsoljuk őket a mártással. Melegen fogyasztjuk, zöldteát vagy rizsbort tálalva mellé.
Jakitori – nyárson sült csirke
Hozzávalók: 1 csirke combjai, melle, zúzája és mája, fél-fél deci rizspálinka és szójaszósz, 1 kiskanál barnacukor, őrölt bors, gyömbér.
Elkészítése: a húsokat kicsontozzuk, majd a zúzával, májjal együtt felkockázzuk, és nyársra húzzuk. Páclevet készítünk a pálinkával, szójával, cukorral, borssal és gyömbérrel, amellyel folyamatosan kenegetjük a nyársra húzott húsokat, és grillen készre sütjük.
Hai-Shu-Shiki csirke – csirkemellek citromos-birsalmás-szilvás mártásban
Hozzávalók: 4 kisebb csirkemell, 1 deci szaké, 30 deka szilva, 3 kisebb birsalma, 1 citrom, 1 kiskanál szójaolaj, 1 evőkanál citromlé, fél citrom reszelt héja, ízlés szerint só, őrölt fehér bors, cukor a szószhoz.
Elkészítése: a meghámozott birsalmát kis kockákra vágjuk, citromlés vízbe tesszük. A szilvák bőrét – előbb forró, majd hideg vízbe mártva – lehúzzuk, majd kimagozzuk. A birsalmát és a szilvákat edénybe helyezzük, vizet öntünk rá, hogy ellepje a gyümölcsöket, és 1,5 evőkanál cukorral puhára főzzük. A főzővízből 1,5 decit kiveszünk, és félretesszük. A gyümölcshúsokat összetörjük, majd belereszelve egy fél citrom héját addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, és kivajazott sütőedényben rózsaszínűre átsütjük. Ha kész, aláöntjük a szakét, majd felengedjük a félretett gyümölcsfőzőlével. Beleteszünk még egy kis citromhéjat és a szójaolajat, majd lassú tűzön lefedve puhára pároljuk, végül zsírjára sütjük. A húst tálra tesszük, és a gyümölcsös mártással, valamint párolt rizzsel kínáljuk.
Hozzászólás zárolva.