Kossuth kifli – egyszerűen ünnepi
Kossuth Lajos kedvenc süteménye az 1840-es években vált közkedvelt édességgé. A piskótához hasonló mandulás finomságot a pozsonyi Gundelként emlegetett Palugyay Jakab vendéglős sütötte meg az államférfinak. Valahogy így, nagyon egyszerűen!
A Kossuth kiflit sokan, sokféleképpen készítik, a variációk főleg az alapanyagok mennyiségében különböznek egymástól. Az elkészítés módja miatt a piskóta tésztához, de mert ebben zsiradék, pontosabban margarin is van, ezért a kevert sütikre is hasonlít.
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 30 deka kristály cukor
- 30 deka liszt
- 25 deka margarin vagy vaj
- fél csomag sütőpor
- 1 kisebb citrom héja, leve
- 15 deka dió vagy mandula (esetleg vegyesen)
Elkészítés:
A tojásokat óvatosan szétválasztjuk, ügyelve, hogy a fehérjébe ne kerüljön sárgája.
A tojások sárgáját a cukorral, a margarinnal, a reszelt citromhéjjal és kb. fél citrom levével habosra keverjük. A fehérjét pár csepp citromlével (sokan a citromlé helyett egy csipet sót használnak) kemény habbá verjük, majd lassan, hogy ne törjük össze, a margarinos masszához keverjük. A sütőporral elkevert lisztet fokozatosan hozzáadagoljuk.
A sütőformát kivajazzuk, kilisztezzük, majd óvatosan beleöntjük a piskótatésztát. Egyenletesen elsimítjuk, majd a tetejére rászórjuk a mandulát, ahogy azt Kossuth is szerette. De lehet durvára vágott dióval vagy vegyesen a mandulával is megszórni.
Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd félhold (kifli) formákat szaggatunk belőle.
További piskótaféléket, kevert süteményeket az életforma receptjei között találsz!
Hozzászólás zárolva.