Facebook hozzászólás
6 213

Krumplilepény, a sokoldalú kedvenc

Régesrégi recept, sváb származású nagyanyám készített gyakorta ilyen lepényt akár főételnek, akár valamilyen leves mellé kísérőnek tálalta, hogy egy tányér levessel is jól lakjunk akár. Húsok mellé is kiváló köret.

Krumpli lepény, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com
Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

Hozzávalók:
héjában főtt krumpli
liszt
tojás

bors
zsír

Elkészítés:

A krumplikat még forrón meghámoztam és villával alaposan összetörtem, majd hagytam kihülni. Ha nagyobb mennyiséget készítek, előveszem a krumplinyomót, azt használom. A hideg krumplit megsózom, hozzáadom a tojást, és annyi lisztet, amennyivel könnyen kezelhető tésztát tudok gyúrni. Kb. egy centiméter vastagra nyújtom, egy bögrével, vagy egy fánkszaggatóval köröket szúrok ki belőle, és a forró zsíron pirosra sütöm mindkét oldalát. Ne süssük nagy lángon, mert akkor a krumplilepény belseje nem forrósodik-sül át, de a külseje megég. Ha nem vagyunk elvakultan olajmániások, ezt az ételt süssük mindenképpen zsírban, ugyanis tapasztalataim szerint olajban nem produkálja azt az ízt, amire gyerekkorom óta emlékszem. A mennyiségek meghatározása nagyban függ a liszt és a krumpli minőségétől is.

Burgonyafánk, a királyi köret
A burgonyafánkkal még gyerekkoromban ismerkedtem meg, amikor nagyanyám zseniális vadasait ezzel körítette. Emlékszem, ahogy a kis fánkocskák ügyesen forogtak az olajban, amikor az egyik oldaluk pirosra sült, készségesen átfordultak a másikra.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!