Krumplilepény, a sokoldalú kedvenc
Régesrégi recept, sváb származású nagyanyám készített gyakorta ilyen lepényt akár főételnek, akár valamilyen leves mellé kísérőnek tálalta, hogy egy tányér levessel is jól lakjunk akár. Húsok mellé is kiváló köret.
Hozzávalók:
héjában főtt krumpli
liszt
tojás
só
bors
zsír
Elkészítés:
A krumplikat még forrón meghámoztam és villával alaposan összetörtem, majd hagytam kihülni. Ha nagyobb mennyiséget készítek, előveszem a krumplinyomót, azt használom. A hideg krumplit megsózom, hozzáadom a tojást, és annyi lisztet, amennyivel könnyen kezelhető tésztát tudok gyúrni. Kb. egy centiméter vastagra nyújtom, egy bögrével, vagy egy fánkszaggatóval köröket szúrok ki belőle, és a forró zsíron pirosra sütöm mindkét oldalát. Ne süssük nagy lángon, mert akkor a krumplilepény belseje nem forrósodik-sül át, de a külseje megég. Ha nem vagyunk elvakultan olajmániások, ezt az ételt süssük mindenképpen zsírban, ugyanis tapasztalataim szerint olajban nem produkálja azt az ízt, amire gyerekkorom óta emlékszem. A mennyiségek meghatározása nagyban függ a liszt és a krumpli minőségétől is.
Hozzászólás zárolva.