Facebook hozzászólás
534

Lasagne alla bolognese, amit mindenki imád

Hosszadalmas leírás, hosszadalmas főzés, kinek hiányzik ez? De ha túl vagy az első lasagne készítésen, a többi már csuklóból fog menni, elhiheted. Egyébként is csak három fázis van: a ragu elkészítése, a besamel megfőzése, végül az összeállítás. Ebből egyedül a ragu főzés időigényes, a többi megy, mint a karikacsapás.

Lasagne alla bolognese, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Hozzávalók:

50 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
2 db szárzeller (vagy fél zellergumó)
1 nagy darab sárgarépa
10 dkg bacon
1 dl száraz fehérbor
2 dl tej
40 dkg hámozott, aprított paradicsom
2 dl zöldség alaplé
szerecsendió

bors
olívaolaj
vaj

A besamelhez
5 dkg vaj
5 evőkanál liszt
fél liter tej

bors
szerecsendió

lasagne lapok
10 dkg reszelt parmezán

Elkészítés:

A sofrittóval kezdünk, ami igen sok olasz étel alapja. Az apróra vágott bacont megpirítjuk egy kevés vaj és olaj keverékén, majd hozzáadjuk a nagyon apróra vágott hagymát, répát és zellert. Kis lángon kb. 10-15 percig dinszteljük, hogy teljesen puhák legyenek a zöldségek.
Rádobjuk a húst, nagy lángon átpirítjuk, hogy elveszítse nyers színét. Ráöntjük a bort, addig pirítjuk nagy lángon, míg az alkohol el nem párolog belőle. Ekkor jön a tej, a só, a bors és a szerecsendió. Fedő alatt kis lángon puhítjuk a húst, néha-néha átkeverjük, és ha a folyadék elsült volna róla, kevés zöldség alaplével pótoljuk. Ideális esetben  2,5 órát fő a mártás, de ha csak 75 percünk van rá, az is megteszi. Az utolsó tíz percben öntöttem rá a paradicsomot, összeforraltam, és kész is volt a bolognai szósz.

Besamel:

A vajat megolvasztjuk, azonnal rátesszük a lisztet, csak addig kavarjuk, amíg felszívja a vajat, majd a felmelegített tejjel apránként felöntjük, közben rendületlenül keverjük, hogy a csomókat eloszlassuk. Sózzuk, borsozzuk, mehet bele a szerecsendió. Ha felforrt a mártás, még 2-3 percig főzzük.

Összeállítás:

A húsos szószból teszünk egy evőkanálnyit egy megfelelő méretű jénaiba. Kibéleljük tészta lapokkal – egymás mellé, átfedés nélkül tegyük le őket -, szedjünk rá mártást, ezután besamel következik. A besamel réteget szórjuk meg parmezánnal, majd folytassuk a rétegezést. A tetejére besamel és sajt kerüljön.

170 fokos sütőben süssük addig, amíg a sajt és a mártás a tetején szép színt nem kap, valamint a biztonság kedvéért szúrjunk bele egy hegyes késsel, hogy érezzük, a tészta mindenhol átpuhult-e.

Gyors minestrone leves
Van nekem csoda jó minestrone levesem egyenesen Jamie Oliver konyhájából, de azt nem két perc elkészíteni. Ezt a receptet se lehet megfőzni tíz perc alatt, de mondjuk 25 alatt simán. Az pedig bármelyik délutáni, esti vacsorafőzésbe belefér. Érdemes rá előre készülni, hogy legyenek otthon különböző zöldségek, meg parmezán, de ha ez mind megvan, a család hálás lesz, és garantálom, hogy addig fognak rájárni, amíg csak egy csepp is van a lábas alján.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!