Lasagne alla bolognese, amit mindenki imád
Hosszadalmas leírás, hosszadalmas főzés, kinek hiányzik ez? De ha túl vagy az első lasagne készítésen, a többi már csuklóból fog menni, elhiheted. Egyébként is csak három fázis van: a ragu elkészítése, a besamel megfőzése, végül az összeállítás. Ebből egyedül a ragu főzés időigényes, a többi megy, mint a karikacsapás.
Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
2 db szárzeller (vagy fél zellergumó)
1 nagy darab sárgarépa
10 dkg bacon
1 dl száraz fehérbor
2 dl tej
40 dkg hámozott, aprított paradicsom
2 dl zöldség alaplé
szerecsendió
só
bors
olívaolaj
vaj
A besamelhez
5 dkg vaj
5 evőkanál liszt
fél liter tej
só
bors
szerecsendió
lasagne lapok
10 dkg reszelt parmezán
Elkészítés:
A sofrittóval kezdünk, ami igen sok olasz étel alapja. Az apróra vágott bacont megpirítjuk egy kevés vaj és olaj keverékén, majd hozzáadjuk a nagyon apróra vágott hagymát, répát és zellert. Kis lángon kb. 10-15 percig dinszteljük, hogy teljesen puhák legyenek a zöldségek.
Rádobjuk a húst, nagy lángon átpirítjuk, hogy elveszítse nyers színét. Ráöntjük a bort, addig pirítjuk nagy lángon, míg az alkohol el nem párolog belőle. Ekkor jön a tej, a só, a bors és a szerecsendió. Fedő alatt kis lángon puhítjuk a húst, néha-néha átkeverjük, és ha a folyadék elsült volna róla, kevés zöldség alaplével pótoljuk. Ideális esetben 2,5 órát fő a mártás, de ha csak 75 percünk van rá, az is megteszi. Az utolsó tíz percben öntöttem rá a paradicsomot, összeforraltam, és kész is volt a bolognai szósz.
Besamel:
A vajat megolvasztjuk, azonnal rátesszük a lisztet, csak addig kavarjuk, amíg felszívja a vajat, majd a felmelegített tejjel apránként felöntjük, közben rendületlenül keverjük, hogy a csomókat eloszlassuk. Sózzuk, borsozzuk, mehet bele a szerecsendió. Ha felforrt a mártás, még 2-3 percig főzzük.
Összeállítás:
A húsos szószból teszünk egy evőkanálnyit egy megfelelő méretű jénaiba. Kibéleljük tészta lapokkal – egymás mellé, átfedés nélkül tegyük le őket -, szedjünk rá mártást, ezután besamel következik. A besamel réteget szórjuk meg parmezánnal, majd folytassuk a rétegezést. A tetejére besamel és sajt kerüljön.
170 fokos sütőben süssük addig, amíg a sajt és a mártás a tetején szép színt nem kap, valamint a biztonság kedvéért szúrjunk bele egy hegyes késsel, hogy érezzük, a tészta mindenhol átpuhult-e.
Hozzászólás zárolva.