Lassan sült kacsacomb és mell, céklás rizottóval
Ha szereted a déli ízeket, akkor dobd fel a karácsonyi menüsort is egy hamisítatlan mediterrán étellel. Ez a remek kacsasült fűszereivel és különleges hozzávalóival olaszos napfényt varázsol a karácsonyi hangulatba.
Hozzávalók 4 főre:
- 4 kacsacomb,
- 30 deka kacsamell,
- 10 deka angolzeller,
- 10 deka sárgarépa,
- 10 deka vöröshagyma,
- 20 deka (4 kisdarab cékla) cékla,
- 32 deka carnaroli rizs,
- 4 deka vaj,
- 3 deka mogyoróhagyma,
- 5 g friss zsálya,
- 5 g friss kakukkfű,
- 5 g friss rozmaring,
- 1l húslé,
- 0,5 l testes vörösbor,
- parmezán, só, bors, kevés liszt
A kacsa elkészítése:
A kacsacombokat beletesszük egy serpenyőbe, hogy lepiruljon a bőrük. A serpenyőbe helyezünk még sárgarépát, angolzellert, vöröshagymát, majd leöntjük a bor egy részével. Miután a kacsa bőre kissé lepirult, kiszedjük a serpenyőből és átrakjuk egy tepsibe. Ráöntjük a szószt, amelyben pirult a kacsa, majd hozzáteszünk egy kakukkfűből, rozmaringból, zsályából álló kis csokrot, amit spárgával kötünk össze. 140 fokon 1,5 óráig sütjük, és folyamatosan öntsünk még hozzá a vörösborból, hogy ki ne száradjon.
A kacsamelleket egy másik serpenyőben közepes lángon elősütjük, majd pár fokhagymával együtt betesszük ezt is a sütőbe 10-15 percre.
Ha kész a kacsacomb, öntsük le róla a szószt, amelyben készült, ugyanis azt vissza kell forralni egy kis liszttel, valamint szűrőn átpasszírozni. Ha kevésnek tűnne, akkor még egy kis vörösborral lehet hígítani. A kacsát sóval, borssal ízesíthetjük.
Rizottó elkészítése:
A céklákat feldaraboljuk, majd fele részét húslében megfőzzük, a másik felét pedig fóliába csomagolva egy órán át 180 fokon sütjük.
A gyöngyhagymát kevés vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst. Ezután az egészet felöntjük a húslével és folyamatos kevergetés mellett 20 percig főzzük. Az első 10 perc után hozzá kell adni a rizshez a sült céklákat is, ami megadja az üde piros színét. Hogy még krémesebb legyen, a kész rizottóhoz adjunk hozzá egy kis parmezánt és a maradék vajat.
A sült kacsa íze remekül harmonizál a céklás rizottó édes krémességével.
Hozzászólás zárolva.