Facebook hozzászólás
1 092

Lecsó

Egy jó lecsó… Az bizony isteni tud lenni nyáron, amikor a paradicsom és a paprika már szabadföldön terem, nem fólia alatt. De mi kell egy igazán jó lecsóhoz? 

Lecsó, Kép: Kandikó Éva
Kép: Kandikó Éva

Hozzávalók:

1,5 kg paprika
6 db közepes paradicsom
házi paradicsompüré
2 db vöröshagyma
egy darab kolbász
fél csésze rizs

pirospaprika
egy púpos evőkanál sertészsír

Elkészítés:

A zsírt megmelegítettem, és lassú tűzön üvegesre pároltam rajta az apróra vágott vöröshagymákat. A hagymát én azonnal meg szoktam sózni, amint a zsiradékba kerül, mert a sótól levet ereszt, és abban hamarabb párolódik puhára, mint anélkül. Közben csíkokra, majd a csíkokat tovább darabolva kockákra vágom a paprikát, a paradicsomnak kivágom a zöld csumáját, aztán négybe vágom. Amikor a hagyma puha, rádobom a paprikát, és néhány percig melegítem az ételt, hogy a paprika átforrósodjon. Megszórom pirospaprikával – én azt szeretem, ha igazán gazdag, piros a lecsó színe, tehát úgy egy evőkanálnyi paprikát használok -, elkeverem, hozzáadom a rizst és a paradicsomot a készülő lecsóhoz. Megvárom, míg felforr az étel, megsózom, és felöntöm a magam által eltett paradicsompürével. Ebben fog a rizs megpuhulni, ezt szívja majd magába. Isteni lesz! Fedő alatt főzöm tovább a lecsót, időnként megkeverem, de nem vadul, csak hogy a rizs mindenhol meg tudjon puhulni. Ha beszívta a levét, adok még hozzá a paradicsomléből. Közben a negyedelt paradicsomok is megfőnek, a paprika is megpuhul, a rizs is készre fő. Nem sokkal a főzés vége előtt adom az ételhez a karikázott kolbászt, mert nem szeretem, ha a kolbász íze kifő a lébe, szeretem, ha annak a tányéron is van íze, ha értitek, mire gondolok. Tudom, hogy az ízhatás akkor is hasonló, ha a főzés elején adom hozzá a füstölt kolbászt, én mégis jobban szeretem ilyenkor beletenni a lecsóba. A rizses lecsónak legtöbbször nincs külön szaftja, hiszen minden ilyesmit a rizs elhasznált, magába szívott a fővés során. De ne aggódjunk, azért lesz mit kitörölni a tányérból a kenyérrel így is!

Shakshuka, a közel-keleti lecsó
Előszeretettel aposztrofálják különböző website-okon izraeli lecsónak, ami találó elnevezés, hiszen az étel összetevői hajszál pontosan megegyeznek a mi lecsónkéival, a fűszerezése azonban teljesen más. Néhány hete készítettem ilyet először, azóta lángoló szerelem fűz a shakshukához. Isteni étel, pillanatok alatt elkészül, és mivel a kedvenc fűszereim találhatók benne, így semmi nincs, ami e szerelem útjába állhatna.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!