Lecsó tartósítása télire
A lecsót szinte mindenki szereti, és miért fosztanánk meg magunkat attól az élménytől, hogy télen is élvezhessük az ízeit? Minimális energiaráfordítással ez egyáltalán nem lehetetlen. Felbontva nemcsak a klasszikus egytál ételként használhatjuk, hanem készíthetünk vele lecsós csirkét, sertésszeletet is.
Hozzávalók:
3 kg paprika
1 kg paradicsom
1 kg vöröshagyma
0,5 dl olaj
só
Elkészítés:
A felmelegített olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. Amikor megpuhult, a feldarabolt paradicsomokat is az edénybe tesszük, és addig főzzük, amíg levet nem ereszt, meg nem puhul. Ekkor tesszük a tetszés szerinti formára darabolt paprikákat a paradicsomos szaftba. Megsózzuk, és addig pároljuk az ételt, amíg a paprika már nem kemény, de még nem is teljesen puha. Erre azért van szükség, mert a dunsztolás során is puhul még a paprika, sőt a téli tálalás előtti melegítéskor is. Ekkor sterilizált üvegekbe töltjük az ételt – ügyesen, hogy mindegyikbe egyforma mennyiségű paprika kerüljön, és a paradicsomos szaft ellepje azt. Ha tele az üveg, egy-egy kanálnyi olajat öntünk mindegyik tetejére, ez segít a levegőtől elzárni a lecsót, így biztosabbak lehetünk benne, hogy nem romlik meg. Száraz dunsztban hagyjuk lassan kihűlni az üvegeket, mielőtt a helyükre raknánk őket.
Ez is lecsó, hisz van benne paprika és paradicsom, de akad bele egy kis cukkini és egy marék borsó is. Hogy készítjük? Kattints a képre, megtudod.
Hozzászólás zárolva.