Libaaprólék leves
Egy jó, forró húslevestől mindenki elalél, nincs annál jobb a nyirkos, hideg novemberi időben. Meg aztán itt van Márton napja is, illendő tehát, hogy a hagyományoknak megfelelően kényeztessük magunkat. A libaleves egyébként egyszerű húsleves, nyilvánvalóan attól liba, mert libahús van benne. Nem érdemes nemesebb részeket belefőzni, a combot, mellet hagyjuk meg a sülthöz, a levesbe megfelel a liba háta, szárnya, a zúzája, nyaka, szíve, lába.
Hozzávalók:
1 kg libaaprólék
fél kiló leveszöldség (sárgarépa, fehér répa, vöröshagyma,
kelkáposzta, zeller, karalábé)
só
néhány szem egész bors
a tálaláshoz lúdgége tészta
Elkészítés:
A jól megmosott aprólékot hideg vízbe tesszük fel főni, két teáskanál sóval felforraljuk, majd egész kicsire vesszük alatta a lángot. A habot szűrővel eltávolítjuk a tetejéről. Úgy egy órányi főzés után bezöldségeljük, és további másfél-két órán át főzzük úgy, hogy éppen csak gyöngyözzön a leves. Ha a hús megpuhult, kanalanként merve a levest, leszűrjük. Érdemes a keletkezett, és esetleg túl sok zsírt leszedni a tetejéről.
Hozzászólás zárolva.