Lotharingiai quiche
Az omlós tészta készítésének van néhány szabálya, amit betartva biztosak lehetünk a kitűnő végeredményben. Hideg vaj és hideg kéz kell hozzá, no meg hűtőben való pihentetés. Ennyi az egész. Akkor dolgozunk a legeredményesebben, ha egy késes betétű aprítógépet hívunk segítségül, és addig nyomogatjuk a gombját, míg labdává nem dolgozza a hozzávalókat anélkül, hogy mi a meleg kezünkkel megolvasztanánk a vajat gyúrás közben.
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
9 dkg hideg vaj
egy mokkáskanál só
1-2 evőkanál jéghideg víz
Töltelék:
10 dkg bacon
1,5 dl tejszín
1 dl tej
3 tojás
só, bors
Elkészítés:
A tésztához valókból minél gyorsabban tésztát gyúrunk. Ne dolgozzuk túl, ne gyurmázzuk túl sokat, mert a kéz melegétől hamar elolvad a vaj, az pedig ennek a matériának nem tesz jót. Akkor járunk legjobban, ha a hozzávalókat egy késes betétű aprítógéppel dolgoztatjuk össze néhány másodperc alatt.
Folpackba csomagolva tegyük fél órára a hűtőbe a tésztát. Amíg pihen, pirítsuk meg a kockákra vágott bacont, szűrjük le a zsírjából, bár sok nem fog keletkezni, ha jófajtát választottunk. Keverjük el a tejet, tejszínt és tojást, sózzuk, borsozzuk, adjunk bele szerecsendiót. Ezután a tésztát két sütőpapír között nyújtsuk vékonyra, béleljünk ki vele egy 23-24 centis tűzálló edényt úgy, hogy a felső papírt eltávolítjuk a tésztáról, majd a másik, alsó papír segítségével belefordítjuk az edénybe. szurkáljuk meg a tésztát, borítsuk be sütőpapírral, szórjunk rá babot, és végezzünk egy 10 perces úgynevezett vaksütést. A 10 perc letelte után vegyük ki a tésztát a sütőből, távolítsuk el belőle a babot és a papírt, szórjuk bele a szalonnát, öntsük a tetejére a tojásos keveréket, és süssék készre további 30 perc alatt.
Süthetjük egy nagy edényben, de megtölthetünk egy személyes formákat is, úgy talán még mutatósabb lesz.
Hozzászólás zárolva.