Mári nénje tejfölös-almás libalevese
Mári nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán senki sem érett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is a levesnek.
Hozzávalók:
1/2 kg libaaprólék (szárnyvég, nyak, zúza)
3-4 db liba szárnytő
3 sárgarépa
2 gyökér zöldség
2-3 közepes alma
1 kisebb vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 szem szegfűszeg
5 evőkanál tejföl
2 evőkanál liszt
só, bors
Elkészítés:
1. A húst megmossuk, a zöldséget és az almát meghámozzuk. Egy fazék aljába rakjuk a csontosabb húsokat.
2. A zöldséget nagyobb darabokra vágjuk, a vöröshagymát egészben hagyjuk, és a szegfűszeget beletűzzük. Tegyük a fokhagymával és a zöldségekkel a fazékba. Az almát vágjuk centis kockákra, így szétfőnek, mire a leves elkészül, és egy kicsit be is sűrítik. Sózzuk és borsozzuk.
3. Öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi, és kis lángon főzzük 70-80 percet. Ha felhabzana, azt egy kanállal szedjük le.
4. Ellenőrizzük, hogy megpuhult a hús. A lisztet keverjük ki a tejföllel és két-háromkanálnyi vízzel. A forró levesből pár kanállal merjünk a tejfölös keverékre, és keverjük össze (hő kiegyenlítés), majd lassan csorgatva öntsük a levesbe. Ezt is keverjük folyamatosan, majd kis lángon forraljuk pár percig.
5. Tálaláskor minden tálkába merjünk hűst és zöldséget is.
Max többi receptje itt található.
Az egyik legjobb dolog, ami a libával történhet, ha a hájából töpörtyű lesz. Puha, friss kenyérrel, lilahagymával felülmúlhatatlan és zseniális étel. Egyetlen dologra kell vigyázni, az pedig a mérték, amivel fogyasztjuk, bár köztudomású, hogy mindennek ellen lehet állni – a kísértést kivéve… Receptünk a képre kattintva elérhető.
Hozzászólás zárolva.