Márti bajor borjúérméi barna sörös mártással
Bőven este hét után ülnek le a bajorok megszokott kiskocsmáikban, hogy egy finom vacsorával tegyenek pontot a nap végére. A fogások nagyon tartalmasak! Ezt a fogást Dasingban, az egyik helyi fogadóban kóstoltam. Nem először jártam ott, akkor a kemencés sült csülök kápráztatott el! Most sem csalódtam!
Hozzávalók:
- 1 kg borjútarja
- 0,5 l barna sör
- 1 dl napraforgó olaj
- só, bors ízlés szerint
- 4 szál sárgarépa
- 4 közepes vöröshagyma
- 1 zeller
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 marha leveskocka
- 4 közepes krumpli
- 2 tojás
- 3 dl víz
- 3 ek étkezési keményítő
- 40 dkg finomliszt (amennyit felvesz)
- 1 ek zsír
Elkészítés:
Az olajjal keverd össze a sót, a borsot, és azzal alaposan kend be a tarját. Végy egy magas falú tepsit vagy jénait. Tedd bele a húst, önts mellé kb. 1 dl olajat. Szórd köré a megpucolt sárgarépákat, a négybe vágott zellert, a hagymákat, fokhagyma gerezdeket egészben. Öntsd hozzá a barna sör felét. Lefedve, 180 fokos sütőben süsd egy órán át. A húst ekkor fordítsd meg, majd öntsd fel a barna sör másik felével, és 3 dl forró vízzel, amiben már felforraltad a marhahúsos leveskockákat. Újra takard be, majd megint egy órára tedd vissza a sütőbe.
Most jön a bajor konyha egyik csodája, a főtt krumpligombóc. Amíg „sistereg” a sütőben a hús, főzz meg négy krumplit a héjában. Ha puha, tedd deszkára, hámozd meg, törd össze egy tálban. Jöhet hozzá a 2 tojás, sózd meg. A zsírral, és annyi liszttel, amennyit felvesz, jól keverd össze, majd formálj belőle gombócokat. Lobogó, sós vízben főzd puhára mintegy fél óra alatt.
Ha a hús megpuhult, tedd tányérra. Rakd külön a zöldségeket. A maradék levet szűrd át, és tedd fel újra főni. Ha felforrt, jöhet hozzá a keményítő, hogy igazi mártást kapj. Ez még 3-4 perc, és jöhet a tálalás. Én még egy kanál bajor burgonyasalátát, és egy kis ribizlilekvárt is kaptam hozzá! Nagyon finom! Bátran mondom! Kérj hozzá egy nagy korsó barna sört is! Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.