Max házi krémese
Ismét egy gyöngyszem Cicaanya süti gyűjteményéből. A nagy kedvenc a házi krémes: igazából nem egy nagy kunszt, de el lehet cseszni. Rendesen, de Cicaanyának, hála az égnek, megy. Jól megy! Maxnak jól megy, most Ti jöttök!
Tészta:
- 1 csomag (500 gr-os) leveles tészta
Krém:
- 4 tojás
- 30 dkg cukor
- 1 cs vaniliás cukor
- 5 púpos evőkanál liszt
- 1 l tej
Elkészítés:
Két darabra vágtuk a leveles tésztát, és nagyon vékonyra kinyújtottuk, a tepsi méretére (kb. 25×35 cm). Előmelegített sütőben 180 ºC-on szép ropogós pirosra sütöttük. Rácson hagytuk kihűlni.
A tojássárgáját a cukrokkal, a liszttel és kb. 2 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, a lisztes-tojásos keveréket finoman belecsurgatjuk, és sűrűre főzzük. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, és apránként a forró krémet belekeverjük. Megvárjuk, hogy langyosra hűljön.
Ha kihűlt az egyik tésztát lerakjuk alulra, ha van tortakeretet teszünk köré, és megkenjük a krémmel. A felső lapot felvágjuk 12 négyzetre, és darabonként kirakjuk a tetejét. Hűvös helyen hagyjuk pihenni pár órát vagy egy éjszakát, majd a szabásminta szerint felszeljük.
Aki erre a fotómra ránéz, rögtön tudja, merre jártam! Igen, ez Ausztria. A német ROTO cég grazi nemzetközi sajtótájékoztatóján ezt is felszolgálták a délelőtti kávéhoz. Hozzá stájer alma és körte járt, igazán mennyei. Az osztrákok szerint a kuglóf saját specialitásuk, bár a babérokért a rómaiak és a franciák is ácsingóznak. Egy biztos, Ferenc József császár élt-halt a mazsolás változatért, … és minden más óbécsi sütiért.
Hozzászólás zárolva.