Mediterrán sült paradicsom
Kitűnő, ugyanakkor pofonegyszerű recept, még a hirtelen jött szeptemberi zegernyében is nekiállhatunk, egyrészt a felfűtött sütő jótékony meleget ad, másrészt a piacon van még megfelelő paradicsom barátságos áron, úgyhogy nem érdemes sokat gondolkodni a dolgon, essünk neki a sütésnek!
Hozzávalók:
egy adag szép érett paradicsom (Lucullus)
jó minőségű (olíva) olaj
mediterrán fűszerek: bazsalikom, oregánó, rozmaring
ízlés szerint fokhagyma
só
Elkészítés:
Megmosom alaposan a paradicsomokat, félbevágom, a szárát kikanyarítom. Keresek egy megfelelő méretű tepsit, meglocsolom olívaolajjal, szórok bele sót és őrölt borsot. Belefektetem a paradicsomokat, vágott felével felfelé.
Ismét megsózom, borsozom, és meghintem egy kis cukorral. Szedek egy fél marék friss zöldfűszert,(bazsalikom, kakukkfű, oreganó, rozmaring és borsikafű) apróra vágom, és a paradicsom tetejére hintem. Meglocsolom bőven olajjal, ez fontos, kelleni fog a mártásba.
100-120 c-on sütöm, szárítom 2,5-3 órát, de közben egyszer megfordítom. Ha megsült, még melegen üvegbe töltöm. Töltés közben igazgatom egy villával, hogy a levegő kijöjjön a paradicsomok közül. A zöldfűszeres olajjal felöntöm, ügyelve arra hogy ezzel tartósitjuk. Ha kevés lenne az olajunk, akkor öntsük fel még olyan olajjal, amivel sütöttük. Figyeljünk arra hogy az olaj lepje el teljesen. Zárjuk le az üveget, hagyjuk kihűlni, és hűvös helyen (esetleg hűtőben) pár hétig eláll.
Hozzászólás zárolva.