Mediterrán töltött kenyér a barátoknak
Igazi különlegesség, mert nemcsak a töltelék finom és érdekes, hanem a kenyértésztát is magunk gyúrjuk, dagasztjuk, kelesztjük. Ráérős ünnepnapokra való menü, éppúgy megfelel egy könnyű ebédnek, mint egy baráti társaságban elköltött vacsorának. Nem igazán bonyolult, és hidd el, mindenki odáig lesz tőle, no meg a szakácstudományodtól!
Hozzávalók a tésztához:
1 pohár = 2,5 dl
1 pohár meleg víz
1 evőkanál méz
2 teáskanál szárított élesztő
2,5 pohár liszt
2 evőkanál búzadara
2 evőkanál olíva olaj
1,25 teáskanál só
Töltelék:
16 db aszalt paradicsom
3/4 pohár feta sajt
1/2 pohár fekete olíva bogyó
1 csokor petrezselyemzöld
3 szál zöldhagyma
3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olíva olaj
1/2 evőkanál oregánó vagy bazsalikom
1/4 teáskanál bors
Elkészítés:
A tészta alapanyagait egy nagy keverőtálba tesszük. Elektromos dagasztó géppel kenyértésztát dagasztunk belőle. Meleg helyen kelesztjük, majd ha kétszeresére nőtt, újra összegyúrjuk. Megvárjuk, míg újra megkel, lisztezett nyújtódeszkára öntjük, majd fel centi vastagságúra nyújtjuk. Az aszalt paradicsomot meleg vízbe áztatjuk (hacsak nincs jótét barátnő külföldön, aki olajban eltettel lepi meg az ember lányát) és 1 óra múlva, mikor megszívta magát vízzel, kockára vágjuk. Olajban eltettet azonnal darabolhatunk. A zöldhagymát és a fűszereket összevágjuk, a sajtot is felkockázzuk, majd hozzákeverjük a többi alkotó anyagot. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a tésztát, felgöngyöljük, tetejét tojássárgával megkenjük, villával megszurkáljuk és meleg sütőben (150-160) fokon 30-40 perc alatt pirosra sütjük. Kipróbált, melegen ajánlott recept.
Hozzászólás zárolva.