Facebook hozzászólás

Mi legyen a húsvéti maradékkal?

Sajnos akár parasztsonkával kényeztettük magunkat húsvétkor, akár kötözött sonkát vagy főtt tarját vásároltunk a húsvéti asztalra, minden évben eljön a pillanat, amikor látni sem bírjuk már a füstölt húst. Egyszerűen eltelünk vele, ami nem is csoda, hiszen tojással, kaláccsal körítve nem túl gyomorbarát étel a füstölt hús.

És persze ilyenkor valahogy a mértéket sem találjuk, bármilyen buzgón is keressük, valahogy ünnepek táján könnyebben a lovak közé dobjuk a gyeplőt, mint máskor. De a sonka nem olcsó mulatság, és jobbára azt is megtanultuk anyánktól, nagyanyánktól, hogy ételt márpedig ki nem dobunk, úgyhogy nézzük, hogyan hasznosíthatjuk az ünnep elmúltával a húsvéti asztal elmaradhatatlan és ikonikus szereplőjét, a sonkát. Négy megkérdezett barátnőmből négy kapásból rávágta, hogy sonkás tésztát szokott csinálni a maradékból. Ez elég reprezentatív felmérésnek tűnik tehát. De idén lépjünk túl a sonkás tésztán – noha az is nagyon finom.

Töltött, rántott palacsinta, Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com
Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

A legfinomabb sonkahasznosítási forma a töltött, rántott palacsinta. Gyors vacsorának semmiképp nem nevezném, és bár van benne hús, nem is a húsétel kifejezés jut róla eszembe. No de végül is nem kell mindent kategóriákba préselni. Nálunk ez abszolút ünnepi, vendégváró étel, egyrészt a főtt, füstölt tarja ára miatt, amiből azért minél több van benne, annál jobb, másrészt a kicsit hosszadalmas előkészületek miatt.

Sonkás-sajtos muffin, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

 

Nyugodtan tegyük a felvagdosott sonka maradékot például egy sós muffinba, mindenki örülni fog. Frissen is isteni, de másnaposan is jól teljesít, ha iskolába vagy munkahelyi ebédnek csomagoljuk el.

 

 

Sonkás, kukoricás hajtovány, Kép: Fodor Emese
Kép: Fodor Emese

Sonkás rolóként is új életet kezdhet a finomra darált sonka vagy sertéstarja. Nem kell hozzá más, mint egy kevés tejföl, és egy-két csomag készen vásárolt leveles tészta. Ez utóbbi úgyis alap kelléke egy jól felszerelt mélyhűtőnek.

És lehet belőle hajtovány is, ami igazi baráti borozáshoz, sörözéshez való recept. Persze langyosan a legfinomabb, de nincs kétségünk a felől, hogy akkor is bombasztikus, amikor már nem meleg.

További ötletek
Itt is mutatunk néhány receptet, amivel eltüntethető a sonka és tojás maradéka.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Levél Édesapámnak

Anonim nyílt levelet közölt a The Guardian egy, az édesapját az idősek otthonába kísérő lány tollából. "Múlt…

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel,…
1 / 1 501

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 153

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!