Facebook hozzászólás
4 863

Mini túrós batyuk 10 perc alatt

Mindig jó egy kis leveles tészta a hűtőben. Számtalan felhasználási fajtáját ismerjük. Hegyvári Zoltán kísérletként egy túros variációt készített, ami nagyon finomra sikeredett. Ezzel a váratlan vendégeket is pillanatok alatt elvarázsolhatod!

Mini túrós batyuk, Kép: husimado-eger.blog.hu
Kép: husimado-eger.blog.hu

Először is keverj egy édes, túrós tölteléket. Hegyvári Zoltán még gyerekkorából emlékezett, hogy túró, cukor, tojássárgája és tejföl kell bele – úgyhogy érzésre össze is keverte az alapanyagokat. Eszter, a neje mondta, hogy reszeljen bele citromhéjat is – és mennyire igaza volt, olyan igazi békebeli íze lett a tölteléknek. A tésztát 12 négyszögletű részre osztotta késsel, közepükre ment a túrós anyag, a széleket kikente tojásfehérjével – majd a négy sarkát felhajtva, batyu formát alakított ki belőlük. Bekente őket tojássárgájával, majd betette a 200-220 fokos sütőbe. Kb. 10 perc alatt elkészült a csoda. 4-4,5 perc elég volt, hogy el is tűnjön a tálcányi batyu…

Ostkaka – svéd sajttorta
A svéd ostkakának semmi köze az angol sajttortához – írja Anna Brones nemrég magyarul is megjelent Lagom című könyvében. Ez a régi recept a tejgadazdaságokról ismert Småland vidékéről származik, és hagyományosan úgy készül, hogy a tejet tejoltóval keverik össze. Újabban már túrót is használnak a modern változatokhoz. Az eredmény egy tojásos sütemény, erős sajtos ízzel. Hagyományosan tejszínhabbal és hjortonsylttel, vagyis mocsári szederből készült lekvárral tálalják. Az édes lekvár kontrasztot képez a sajt ízével, hasonlóan ahhoz, amikor a körte mellé kéksajtot tálalunk. Egy kis lime-lével meglocsolva is finom.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!