Facebook hozzászólás
549

Olívás saláta bébispenóttal, ropogós fetafalatkákkal és pitával

Isteni ebéd válhat a panírozott fetából egy jó kis salátával, és ha még házi készítésű pita is kerül mellé, az élmény garantált.

Olívás saláta feta falatkákkal, Kép: Hajós Ágnes
Kép: Hajós Ágnes

Hozzávalók 4 főre:

2 doboz (összesen kb. 25 dkg) bébispenót
15 dkg vegyes olajbogyó
4 marék kapribogyó
1 nagy vöröshagyma
1 nagy lilahagyma
1 ek oregánó
2 ek (fehér)borecet
só, bors
olívaolaj
40 dkg feta
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
A pitához:
50 dkg liszt + a nyújtáshoz
3 dkg élesztő
2 tk só
3 dl víz
3 ek olívaolaj
1 tk cukor
 
Elkészítés:
A pitához a cukrot elkeverjük a langyos vízben, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Összedagasztjuk a többi hozzávalóval, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk, golflabdánál kicsit nagyobb darabokat vágunk belőle. Gombócokat formázunk, pár percig állni hagyjuk, majd 1 cm vastag körökké nyújtjuk, sütőpapíros tepsire tesszük. 250 fokosra melegítjük a sütőt, betoljuk, addig sütjük, míg a piták felfúvódnak, majd 2 perc után kivesszük. Rácson kihűtjük.
A bébispenótot átmossuk, egy mély tálba tesszük. Hozzáadjuk az olajbogyókat, a kaprit, vékonyan beleszeljük a hagymákat. Kissé megsózzuk, alaposan megborsozzuk, pár „csurranásnyi” fehérborecetet adunk hozzá. Meglocsoljuk kb. 5 ek olívaolajjal, összeforgatjuk, hozzáadjuk az oregánót, pár percre behűtjük.
Addig a fetából kis háromszög alapú darabkákat vágunk, a szokásos módon bepanírozzuk. Egy serpenyőben pár ek olívaolajat hevítünk, gyorsan kisütjük rajta a sajtokat. Jó forró legyen az olaj, gyorsan kell dolgozni. Papírtörlőre szedjük, kiöntjük az olajat, papírtörlővel kitöröljük a serpenyőt.
A pitákat lapjában félbe, majd háromszögekbe vágjuk, kevés olajjal meglocsolva ropogósra sütjük. Tálaláskor egy adag salátát tányérra szedünk, rátesszük a sült sajtot, a pitával kínáljuk.

Feta sajtos hajdina
A hajdina csodás gabona, a keserűfűfélék családjába tartozik, és története igen messzire nyúlik vissza. Mostanában reneszánszát éli, tekintve, hogy igen sokféleképpen lehet felhasználni, akár a magokat, akár az abból készült lisztet, és mivel gluténmentes, sokan használják napi szinten a hajdinát.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!