Ostkaka – svéd sajttorta
A svéd ostkakának semmi köze az angol sajttortához – írja Anna Brones nemrég magyarul is megjelent Lagom című könyvében. Ez a régi recept a tejgadazdaságokról ismert Småland vidékéről származik, és hagyományosan úgy készül, hogy a tejet tejoltóval keverik össze. Újabban már túrót is használnak a modern változatokhoz. Az eredmény egy tojásos sütemény, erős sajtos ízzel. Hagyományosan tejszínhabbal és hjortonsylttel, vagyis mocsári szederből készült lekvárral tálalják. Az édes lekvár kontrasztot képez a sajt ízével, hasonlóan ahhoz, amikor a körte mellé kéksajtot tálalunk. Egy kis lime-lével meglocsolva is finom.
Hozzávalók egy tortához:
- 4 tojás
- 2 ek méz
- 300 ml (1 és 1/4 csésze) tej
- 450 g /2 csésze) túró
- 60 g (1/2 csésze) finomra darált mandulaliszt
- vaj a kikenéshez
A tálaláshoz:
- tejszínhab
- levár
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra (gázsütőn ez a négyes fokozat). Egy tálkában habverővel keverjük el a tojásokat a mézzel, majd adjuk hozzá a többi „alkatrészt”, és keverjük addig, amíg teljesen egynemű lesz. Vajazzunk ki egy sütőedényt, és öntsük bele a tésztát. Süssük 35-40 percig, amíg mély aranybarna színe lesz. Hagyjuk kicsit hűlni, majd tálaljuk tejszínhabbal és mézzel. Teljesen hidegen is kínálhatjuk! Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.