Pontyfilé gyömbérrel fűszerezve
Méltatlanul hanyagolt fűszer volt sokáig nálunk a gyömbér, szerencsére egyre többen nem csak mézeskalácshoz használják. Hanem például halhoz, mártáshoz is.
Hozzávalók
80 deka filézett ponty
1,5 deci tej
10 deka liszt
1 tojás
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
1-1 kisebb sárgarépa
és petrezselyemgyökér
1 kis fej vöröshagyma
1 ecetes uborka
1 húsos zöldpaprika
1 paradicsom
1 teáskanál búzakeményítő
só, őrölt fekete bors
ízlés szerint cukor (vagy méz)
pár csepp borecet
olaj a sütéshez
Elkészítése
A filézett halat vékony csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. A tojást habosra felverjük, hozzáadjuk a tejet és annyi lisztet, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb palacsintatésztát kapjunk. A tésztát sóval, a gyömbér felével és őrölt fekete borssal ízesítjük. A sózott, borsozott halcsíkokat először lisztben megforgatjuk, majd a tésztamasszába mártjuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Az elkészült haldarabokról a felesleges olajat leitatjuk.
A vöröshagymát finomra vágjuk, a zöldségeket almareszelőn lereszeljük, az ecetes uborkát és a zöldpaprikát nagyon apróra kockázzuk. Serpenyőben 3 evőkanál olajon megpirítjuk a maradék gyömbért, majd rátesszük az előzőekben feldarabolt hozzávalókat. Fedő alatt, saját levében pároljuk, majd amikor a zsírjára sült, beletesszük a kis kockákra vágott paradicsomot is. Együtt pirítjuk még 1 percig, sózzuk, majd a 3 evőkanál vízzel simára kevert keményítővel besűrítjük. Borecettel és kevés cukorral vagy mézzel pikánsra fűszerezzük, felforraljuk, és ráöntjük a melegen tartott halcsíkokra. Párolt rizzsel kínáljuk.
További ínycsiklandó Életforma-receptek itt!
a Mindenár.hu
rendszeresen frissülő oldalán!
Áruházválasztóval!
Hozzászólás zárolva.