Facebook hozzászólás
815

Porchetta répapürével – Fördős Zé konyhájából

Ez a szilveszteri vacsorák ásza is lehet! Lehet, hogy kicsit munkásnak tűnik az elkészítése, de a szerencsét tuti meghozza a következő évre. A malacból készült finomság receptjét Fördős Zé gasztroblogger osztotta meg velünk.

disznó1Alapanyagok a porchettához:

  • 1,5-2 kg süldő malac császárhús
  • 1 ek só
  • 1/2 ek durvára őrölt bors
  • 2-3 ek száraz vörösbor
  • 1 szelet szikkadt kenyér, héja nélkül
  • 2+2+2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb sertésszűz
  • 3 ág rozmaring
  • 1 csomó kakukkfű
  • 1 csokor zsálya
  • 1 csokor bazsalikom
  • 4 csokor petrezselyem
  • 2 vöröshagyma
  • 4 sárgarépa
  • 2 szál angol zeller
  • 4 ek étolaj

Alapanyagok a mártáshoz:

  • a hús alatt sült zöldségek
  • 3 ek sűrített paradicsom
  • 2 ek liszt
  • 4 dl húsleves vagy alaplé
  • 1-2 dl tej
  • 3 dkg vaj

disznó2Elkészítés:
A császárhúst kiterítjük, oldalait belülről kifelé bemetsszük és kihajtjuk, hogy egy nagy téglalapot kapjunk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés vörösborral. Összehajtjuk és 10 percig pihenni hagyjuk.

A kenyér héját levágjuk, a belét feldaraboljuk és aprítógépben morzsává aprítjuk. Egy serpenyőben 2 ek olívaolajon aranybarnára pirítjuk. Kiszedjük a serpenyőből és félretesszük. A serpenyőbe ismét olajat öntünk és lepirítjuk rajta a finomra vágott hagymát és a szeletekre vágott fokhagymát. Összeforgatjuk a morzsával és félretesszük.

A zöldfűszerek leveleit letépkedjük és mindet finomra aprítjuk, majd a morzsás keverékhez adjuk és összeforgatjuk. A keverék 2/3 részét a kiterített császárhúsra kanalazzuk és egyenletesen eloszlatjuk. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd a császárhús kiterített oldalait behajtjuk. A hajtás mentén, a hús közepére tesszük a sertésszüzet, ami előtte sózzuk és borsozunk. Rászórjuk a maradék fűszeres morzsát és feltekerjük a császárhúst, úgy hogy a szűz a közepére kerüljön. Megkötözzük.

Durvára vágjuk a hagymát, sárgarépát, zellert és egy tepsire tesszük. Meglocsoljuk olajjal és ráültetjük a megkötözött húst. 130 fokra előmelegített sütőben 4 órán át sütjük.

Közben elkészítjük a zöldségköretet: a sárgarépát, petrezselyemgyökeret és a paszternákot egyforma gerezdekre vágjuk. Tepsibe tesszük, meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk. Fél órára a porchetta mellé tesszük sülni 130 fokon. A sütőt, benne a porchettával és a zöldségekkel, 200 fokra hevítjük fel (eddigre a hús 4 órát, a zöldségek fél órát sültek 130 fokon). Amikor a zöldségek teljesen átsültek és kissé megpiríultak, a porchetta pedig ropogósra sült, a sütőt elzárjuk és mindent kiveszünk belőle. A húst fél órát pihentetjük. Közben befejezzük a köretet és elkészítjük a mártást.

A mártáshoz a hús alatt összesült zöldségeket és a hús levét egy lábosba áttesszük. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és alaposan lepirítjuk, amíg barna lesz, hogy ne maradjon paradicsom íze. Hozzáadjuk a lisztet és ezzel is tovább pirítjuk. Felöntjük húslevessel és 10 percig forraljuk közepesen erős láng felett. Ezután leszűrjük, a szűrőn egy kicsit átpasszírozzuk. A körethez a sült zöldségek kétharmadát botmixerrel simára pürésítjük, közben sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a kurkumát. Annyi meleg tejet adunk hozzá, amitől megfelelően krémes lesz és tovább pürésítjük. A végén beledobunk egy darab vajat is, hogy szép fénye legyen, ezzel és leturmixoljuk.

Tálaláskor a tányéron elsimítunk egy adag zöldségpürét, ráteszünk néhány szál sült zöldséget és ráültetünk egy szép szelet porchettát. Körbelocsoljuk egy kevés (vagy sok) mártással és elfogyasztjuk.

Hagyj egy pár darabot a szikkadt kenyérből, hogy ezt a fantasztikus pudingos desszertet is elkészíthesd!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!