Pulykagolyók currys karfiollal
Az egészséges pulykahúsból egész bátran készítsünk húsgolyókat, mert bár fasírtnak talán kissé száraz – bár ezen is lehet segíteni -, de egy jó kis mártással nagyon kerek ételt hozhatunk össze belőle.
Hozzávalók:
50 dkg darált pulykahús
2 szelet toast kenyér
1 tojás
só, bors
ízlés szerinti fűszerek, nálam most egy kevés majoranna, lestyán és fokhagymagranulátum
egy fej karfiol
egy evőkanál étkezési keményítő
2 teáskanál currypor
1,5 dl főzőtejszín
1 dkg vaj
petrezselyem
Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedtem, és sós vízben 12-15 perc alatt puhára főztem, de ügyeltem, hogy ne főjön túl, hanem lehetőség szerint egyben maradjanak a rózsák. Amikor kész volt, leszűrtem, félretettem. A darált húsból a szokásos módon a hozzávalókkal fasírtot kevertem (ha túl híg lenne, prézlivel köthetünk még rajta), majd gombócokat formáltam a masszából, és nem túl forró olajon viszonylag rövid idő alatt készre sütöttem őket. Odafigyelést igényelnek, mert a szezámmag hamar képes megégni, míg a fasírtunk nyers belül. Amikor ezzel elkészültem, elkészítettem a currymártást: a vajat felmelegítettem, beleszórtam a curryt, pirítottam néhány másodpercig, majd a főzőtejszínben csomómentesre kevert keményítővel felengedtem, felforraltam, besűrítettem. Só, bors ízlés szerint került bele. A megfőtt karfiolt óvatosan, hogy ne törjön, beleforgattam a mártásba, az összevagdalt petrezselymet rászórtam, és máris kész volt az ebéd.
Hozzászólás zárolva.