Facebook hozzászólás

Pulykasült Czakó Marianntól

Pulyka felső combból készítem – írja Mariann -, mert ez a része kicsit szaftosabb, és ha jól van megsütve, akkor csak úgy omlik-bomlik a hús a csontról. Különösebb fűszerezést nem igényel,  csak só-bors-majorannát szoktam, és amit köré pakolok, fokhagyma, hagyma,és valamilyen savanykás alma vagy birsalma is lehet vegyesen.

Pulykasült, Kép: Czakó Mariann
Kép: Czakó Mariann

Hozzávalók : (3-4 főre)
1 kg pulyka felső comb (bőrrel együtt)
2  fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2 db alma/ birsalma (vegyesen is lehet)

bors
majoranna
1 dl fehérbor + víz
étolaj

Elkészítés :

A húst jól megmossuk, és a bőrét átnézzük, megtisztítjuk, nehogy toll maradjon rajta. Jól besózzuk, beborsozzuk, és megszórjuk majorannával. Ha túl nagyok a combok, akkor a csont mentén ketté szoktam vágni, hogy jobban lehessen elrendezni a tepsiben. Egy magasabb falú tepsit kissé kiolajozunk, és lerakjuk a befűszerezett combokat. Köré rakjuk a megpucolt fokhagymát gerezdekben, és nagyobb cikkelyekben a vöröshagymát ( 4 felé), majd a tetejét is kissé meglocsoljuk az olajjal, aláöntünk kb. 1 dl fehér bort és 1 dl vizet, majd letakarjuk alufóliával, és mehet a sütőbe.  A pulykasültnek ( és minden sültnek ) hosszabb idő kell, szépen lassan sütve, hogy jól átpuhuljon, belül szaftos, kívül szép piros ropogós legyen. Közepes hőfokon ( kb.160 fok ) általában a súlyától függően min. 2-3 óra szükséges. Nálunk 4 nagy pulykacomb készül ( 8 főre ), ami legalább 3 óra hosszat lesz a sütőben.  1-1,5 óra múlva levesszük róla a fóliát, villával beleszúrunk, hogy elég puha-e a hús, kiszedjük a felesleges pecsenyelét egy edénybe, majd fólia nélkül mehet vissza a sütőbe, időnként meglocsolgatva, hogy szép pirosra süljön. Ilyenkor szoktam a fólia leszedése után az almákat köré rakni cikkelyekben héjastul, hogy ne főljön teljesen szét.

Sült pulykás saláta
Valami könnyű után epekedik a gyomrunk az ünnepek utáni traktát követően. Íme egy remek megoldás. Semmi majonéz, csak egy kis joghurt, és némi maradék karácsonyi pulyka.

https://www.eletforma.hu/kitchen-aid

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Remek a bridzs az Alzheimer-kór ellen

Világszerte az egyik legnépszerűbb kártyajáték a bridzs – számtalan klub létezik, ahol a játékosok kellemesen…

Már nem vágjuk ki a rezet!

Furcsa dolog a rézhiány. A gondot az jelenti, hogy különösen jellemző tünetei nincsenek, így felismerése is…
1 / 1 500

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Sztárszakácsaink

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!